Ισπανία: Απροσδόκητη εκτίναξη του πληθωρισμού

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Ιανουάριο. Αυτή η εβδομάδα φέρνει μια σειρά από στοιχεία για την ευρωζώνη και την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ισπανία: Απροσδόκητη εκτίναξη του πληθωρισμού

Ο ισπανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο μετά από μια πεντάμηνη περίοδο επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών, ωθώντας τους traders να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους για το πόσο ψηλά θα αυξήσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% από ένα χρόνο πριν, από την αύξηση 5,5% του προηγούμενου μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα η στατιστική υπηρεσία στη Μαδρίτη.

Αυτό είναι πολύ πάνω από τη διάμεση εκτίμηση του 4,8% σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg, αν και οι προβλέψεις κυμαίνονταν από 3,8% έως 6,5%. Το έργο των φορέων διενέργειας προβλέψεων περιπλέκεται αυτόν τον μήνα από την εκ νέου στάθμιση του καλαθιού πληθωρισμού της ευρωζώνης.

Οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματα αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ έως και 9 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, τιμολογώντας το επιτόκιο καταθέσεων για να κορυφωθεί πάνω από το 3,50% μέχρι τα μέσα του έτους, από 2% τώρα. Τα ομόλογα της ευρωζώνης εκποιήθηκαν, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων περίπου 8 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη.

Οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς χρέους, σημείο αναφοράς για την περιοχή, αυξήθηκαν έως και 8 μονάδες βάσης στο 2,32%, το υψηλότερο από τις 6 Ιανουαρίου.

«Ο υψηλότερος δομικός πληθωρισμός αποτελεί πηγή ανησυχίας», δήλωσε ο Antoine Bouvet, υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων στην ING Bank NV. «Αυτό το selloff δείχνει ότι οι αγορές είναι προκατειλημμένες προς χαμηλότερο πληθωρισμό και αυτή η απελευθέρωση τους πιάνει οφσάιντ».

Τα υψηλότερα επιτόκια ενίσχυσαν το ευρώ, το οποίο αυξήθηκε 0,4% στα 1,0914 δολάρια. Αυτό είναι λίγο λιγότερο από το υψηλό εννέα μηνών στο οποίο έφτασε το ενιαίο νόμισμα την περασμένη εβδομάδα.

Η επιτάχυνση της Ισπανίας οφείλεται στην ανάκαμψη του κόστους καυσίμων και στις μικρότερες εκπτώσεις στις πωλήσεις ενδυμάτων στην αρχή του έτους. Ένας δείκτης των υποκείμενων τιμών που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα είδη αυξήθηκε στο ρεκόρ του 7,5%, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες.

Αυτός είναι ο φόβος στην ΕΚΤ, η οποία έχει επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της στον δομικό πληθωρισμό μετά την επιβράδυνση του βασικού δείκτη. Οι αξιωματούχοι πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά άλλη μισή μονάδα την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση την Τετάρτη της έκθεσης της ευρωζώνης για τις τιμές καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ