Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία

Η παραγωγή μειώνεται κατά 0,2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν στασιμότητα Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει επηρεάσει αρνητικά τις δαπάνες των νοικοκυριών

Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε 0,2% στα τέλη του περασμένου έτους - ένα χειρότερο αποτέλεσμα από ότι είχε επισημανθεί προηγουμένως και ένα που καθιστά πιο πιθανή την ύφεση λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Τα στοιχεία της Δευτέρας από τη στατιστική υπηρεσία έρχονται σε αντίθεση με μια εκτίμηση αυτού του μήνα ότι η παραγωγή παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο. Σημαίνουν επίσης ότι μια συρρίκνωση κατά την περίοδο έως τον Μάρτιο θα εξακολουθούσε να προκαλεί ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Αρκετοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη Γερμανία μετά από έναν ήπιο χειμώνα και καλά γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου, εξαλείφοντας τον κίνδυνο ελλείψεων κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης. Οι τιμές χονδρικής του εμπορεύματος έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καλλιεργώντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Η ζήτηση επιβαρύνεται καθώς οι αυξανόμενες τιμές συνεχίζουν να φτάνουν στους καταναλωτές. Η τάση αυτή ήταν επίσης ορατή στη Σουηδία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο, έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία νωρίτερα τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε περισσότερα από τα ίδια για τις αρχές του 2023, δηλαδή μια μέτρια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ που αντανακλά κυρίως χαμηλότερη κατανάλωση», δήλωσε ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος της Berenberg. «Μετά την ήπια χειμερινή ύφεση, η οικονομία είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί την άνοιξη και να αρχίσει να επεκτείνεται ξανά σημαντικά στα μέσα του 2023».

Υπήρξαν κάποια καλά νέα αλλού. Το Βέλγιο κατάφερε να ξεπεράσει την ανάπτυξη του 0,1% και η Λετονία αυξήθηκε 0,3%, ενώ η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υφηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο υπερμεγέθης μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας, ενώ υποστηρίζεται από μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο και χαλάρωση των σημείων συμφόρησης της προσφοράς, βλέπει τις παραγγελίες να μειώνονται.

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε ανάπτυξη 0,2% για το 2023, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,4%. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ακόμη για πιθανή ύφεση και ότι η κρίση που πυροδότησε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει.

Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πεισματάρης εν μέσω αυξανόμενων απαιτήσεων για υψηλότερους μισθούς. Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι κατέβηκαν σε απεργάι για να πιέσουν για αύξηση των μισθών κατά 15%, ενώ οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα επιδιώκουν επίσης διψήφια αύξηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών με περιοριστική νομισματική πολιτική. Πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην ήδη πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της. Ο πλήρης αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν έχει ακόμη γίνει αισθητός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ