Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Οικονομολόγοι προετοιμάζονται για ύφεση καθώς ξεκινά το Νταβός

Τα δύο πέμπτα φοβούνται την αποτυχία της εταιρείας μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της PWC Ο πληθωρισμός, η μεταβλητότητα και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις βρίσκονται στη λίστα κορυφαίων κινδύνων

Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Οικονομολόγοι προετοιμάζονται για ύφεση καθώς ξεκινά το Νταβός

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκίνησε στο Νταβός με στελέχη εταιρειών και οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι πιθανή φέτος.

Από τους 4.410 επιχειρηματικούς ηγέτες που ρωτήθηκαν από την PricewaterhouseCoopers LLP τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το 73% προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Η ανάγνωση ήταν η χειρότερη από τότε που η εταιρεία συμβούλων άρχισε τις δημοσκοπήσεις το 2011. Δύο στους πέντε εξέφρασαν ακόμη και ανησυχία ότι οι εταιρείες τους μπορεί να μην διαρκέσουν μια δεκαετία.

Μια ξεχωριστή έρευνα επικεφαλής οικονομολόγων, που δημοσιεύθηκε από το Φόρουμ, διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023 καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν το κόστος. Το 18% θεωρεί ότι μια τέτοια ύφεση είναι «εξαιρετικά πιθανή».

Οι ανησυχίες είναι πιθανό να είναι έντονες αυτή την εβδομάδα, καθώς περισσότερα από 2.700 στελέχη, τραπεζίτες και οικονομολόγοι κατευθύνονται στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός για πρώτη φορά τον Ιανουάριο από το 2020. Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι οι οικονομίες μπορούν ακόμη να επιτύχουν μια ομαλή προσγείωση, η αύξηση του πληθωρισμού πέρυσι και η επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν πολλά περιθώρια για να συρρικνωθούν οι οικονομίες.

Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PWC, Μπομπ Μόριτς, δήλωσε ωστόσο ότι το επίπεδο ανησυχίας στη δημοσκόπηση της εταιρείας του ήταν πιθανώς υπερεκτιμημένο.

Οι προσδοκίες για επιβράδυνση ψήνονται σε προβλέψεις επειδή οι άνθρωποι το έχουν δει να έρχεται εδώ και πολύ καιρό, είπε. Σε σύγκριση με τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, τα αφεντικά φοβούνται περισσότερο την οικονομία τώρα, αλλά είναι πιο σίγουροι ότι οι εταιρείες τους θα «τα καταφέρουν μέσα από αυτή την ύφεση».

Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ηγετών στις προοπτικές ανάπτυξης της δικής τους εταιρείας μειώθηκε περισσότερο από την κρίση του 2008.

Οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι φέτος είναι ο πληθωρισμός, η μακροοικονομική μεταβλητότητα και η γεωπολιτική σύγκρουση, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Moritz της PWC δήλωσε ότι η κύρια έκπληξη ήταν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές, με το 40% των διευθυντικών στελεχών να είναι πεπεισμένοι ότι «οι οργανισμοί τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμοι σε 10 χρόνια εάν δεν μετασχηματιστούν».

Είπε: «Το βραχυπρόθεσμο αφορά τον τρόπο διαχείρισης των πιέσεων κόστους και το μακροπρόθεσμο αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, το κλίμα, την τεχνολογική διαταραχή». Τα αφεντικά πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα για να «επιβιώσουν δύο χρόνια για να ευδοκιμήσουν τα επόμενα 10» διασφαλίζοντας παράλληλα ότι έχουν το κεφάλαιο να αναπτύξουν για το μέλλον.

Πέρυσι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι ανησυχούσαν για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την υγεία και το κλίμα. Ο Μόριτς είπε ότι η κλιματική κρίση παραμένει επείγον ζήτημα. «Δεν ανησυχώ ότι έχει πέσει κάτω από τις λίστες. Τα πράγματα είναι σχετικά - το 60% έως 70% των διευθυνόντων συμβούλων λαμβάνουν ήδη μέτρα», είπε.

Οι γεωπολιτικές απειλές δεν είναι μεμονωμένες για τη Ρωσία και την Κίνα. «Αν μπορεί να συμβεί Ρωσία-Ουκρανία, τι άλλο;» ρώτησε ο Μόριτς. «Τι γίνεται με τη Μέση Ανατολή και τον ρόλο του Ιράν; Ακόμη και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι ένας πιθανός κίνδυνος». Οι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων του IRA για έργα καθαρής ενέργειας προκαλούν γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τη στελέχωση, το 60% των αφεντικών δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων και το 80% δεν θα περικόψει τις αποζημιώσεις, καθώς θα παραμείνει στους εργαζόμενους αντί να περάσει από δαπανηρές διαδικασίες πρόσληψης. Η απώλεια προσωπικού αναμένεται να είναι και φέτος υψηλή.

"Η εξουσία παραμένει στους εργαζόμενους που έχουν τις σωστές δεξιότητες", δήλωσε ο Moritz.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη λιγότερο αισιόδοξοι για την εγχώρια ανάπτυξη από την παγκόσμια επέκταση.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βελτιωθεί ως επιλεγμένη επιχειρηματική τοποθεσία με τους διευθύνοντες συμβούλους να το κατατάσσουν ως την τρίτη πιο σημαντική χώρα για την αύξηση των εσόδων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα και ίση με τη Γερμανία. Στο παρελθόν δεν έχει καταταχθεί ποτέ ψηλότερα από την τέταρτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ