Τι προβλέπει το Bloomberg για το επενδυτικό τοπίο του 2023

Μπορεί να είναι μια από τις πιο αναμενόμενες υφέσεις όλων των εποχών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βλάψει.

Τι προβλέπει το Bloomberg για το επενδυτικό τοπίο του 2023

Για να ξεκινήσει το νέο έτος, το Bloomberg News συγκέντρωσε περισσότερες από 500 κλήσεις από τον στρατό των στρατηγικών της Wall Street για να ζωγραφίσει το επενδυτικό τοπίο μπροστά. Και οι αισιόδοξες προβλέψεις είναι δύσκολο να βρεθούν, απειλώντας με νέο πόνο για τους επενδυτές που μόλις υπέμειναν το μεγάλο κραχ του 2022.

Η Barclays Capital Inc. λέει ότι το 2023 θα καταγραφεί ως ένα από τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η Ned Davis Research Inc. τοποθετεί τις πιθανότητες μιας σοβαρής παγκόσμιας ύφεσης στο 65%. Η Fidelity International υπολογίζει ότι μια σκληρή προσγείωση φαίνεται αναπόφευκτη.

Καθώς η Federal Reserve εντείνει την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης εδώ και δεκαετίες, η ομόφωνη άποψη είναι ότι μια ύφεση, αν και ήπια, θα πλήξει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού με υψηλό πήχη για οποιαδήποτε στροφή της πολιτικής dovish, ακόμη και αν ο πληθωρισμός έχει κωρυφωθεί.

Ωστόσο, η ταπεινότητα είναι στην ημερήσια διάταξη για τους προγνώστες που σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να προβλέψουν την κρίση κόστους ζωής του 2022 και τις διψήφιες απώλειες της αγοράς. Αυτή τη φορά, η συναίνεση θα μπορούσε να αποδειχθεί για άλλη μια φορά πολύ λανθασμένη, δημιουργώντας μια σειρά από θετικές εκπλήξεις. Η Goldman Sachs Group Inc., η JPMorgan Chase & co. και η UBS Asset Management, από την πλευρά τους, βλέπουν την οικονομία να αψηφά την πτωτική συναίνεση καθώς η αύξηση των τιμών χαλαρώνει - σηματοδοτώντας μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές εάν κάνουν σωστά την αγορά.

Αναμένετε ένα άνισο έτος στις συναλλαγές. Η Deutsche Bank AG βλέπει τον δείκτη S&P 500 να αυξάνεται στις 4.500 μονάδες το πρώτο εξάμηνο, πριν υποχωρήσει 25% το τρίτο τρίμηνο ως ύφεση - μόνο για να ανακάμψει στις 4.500 μέχρι το τέλος του 2023 καθώς οι επενδυτές βρίσκονται μπροστά σε ανάκαμψη.

Ίσως τα εύκολα χρήματα να βγουν επιτέλους σε ομόλογα. Αφού η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων παρουσίασε τη μεγαλύτερη απώλεια στη σύγχρονη εποχή πέρυσι, η UBS Group AG αναμένει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών θα μειωθούν έως και 2,65% μέχρι το τέλος του έτους με ζουμερά κουπόνια και ανανεωμένη ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, η φούσκα κρυπτογράφησης έχει σκάσει. Οι επενδυτικοί οίκοι δεν έχουν καμία διάθεση να μιλήσουν για τον κλάδο, αφού πέρασαν τα χρόνια της άνθησης προβάλλοντας την κερδοσκοπική μανία ως το ίδιο είδος ψηφιακού χρυσού για αύριο, ενώ πλασάρουν προϊόντα εικονικού νομίσματος σε πελάτες με παραδοσιακή χρηματοδότηση. Τώρα, οι αναφορές κρυπτογράφησης έχουν σχεδόν σβήσει στις προοπτικές του 2023.

Και θυμάστε τον Covid; Για τους παγκόσμιους μακροστρατηγούς τουλάχιστον, είναι μια μακρινή ανάμνηση. Η πανδημία είναι μόνο ένα ουσιαστικό ζήτημα σε σχέση με την προσπάθεια υψηλού κινδύνου της Κίνας να ανοίξει γρήγορα την οικονομία της - η έκβαση της οποίας θα μπορούσε να έχει βαθιές συνέπειες για τον παγκόσμιο κύκλο επενδύσεων και κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ