Πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό η Γαλλία καθυστερεί την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων

Η φετινή συντήρηση των εγκαταστάσεων άφησε την ΕΕ να εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο Ο γαλλικός ατομικός στόλος κινείται με περίπου τα δύο τρίτα της χωρητικότητας

Πλήγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό η Γαλλία καθυστερεί την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων

Η Electicite de France SA, παρέτεινε τις διακοπές συντήρησης σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες κατά τέσσερις μήνες και προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει μακρές επισκευές σε επτά άλλους το επόμενο έτος, πιέζοντας περαιτέρω τα ευρωπαϊκά τροφοδοτικά.

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός στόλος στον κόσμο έχει υποστεί παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας φέτος που έχουν αφήσει την Ευρώπη ακόμη πιο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο σε μια εποχή τιμών ρεκόρ. Ενώ η EDF έχει επιστρέψει πολλές μονάδες σε λειτουργία τις τελευταίες εβδομάδες, τα γηρασμένα εργοστάσιά της φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν πολύ κάτω από τη βέλτιστη χωρητικότητα αυτόν τον χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού που έχει ήδη κοστίσει στην Ευρώπη 1 τρισεκατομμύριο δολαρια για να προσπαθήσει να περιορίσει.

Η επανεκκίνηση της μονάδας Penly-2 της EDF καθυστέρησε έως τις 11 Ιουνίου από τις 29 Ιανουαρίου, ενώ η γεννήτρια Golfech-1 θα επιστρέψει επίσης σε σύνδεση στις 11 Ιουνίου και όχι στις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε η υπηρεσία τη Δευτέρα σε μήνυμα προς τον διαχειριστή του δικτύου.

Επιπλέον, η διακοπή του Cattenom-3 παρατείνεται κατά ένα μήνα έως τις 26 Μαρτίου και η επανεκκίνηση του Civaux-2 αναβάλλεται για περισσότερο από ένα μήνα έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Η Γαλλία έχει αναγκαστεί να εισάγει ενέργεια, έχοντας παραδοσιακά σημαντικό εξαγωγέα σε γειτονικές χώρες. Οι αντιδραστήρες του λειτουργούν τώρα με λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα της τυπικής χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να προέρχεται από φυσικό αέριο, κατατρώγοντας σε ευρωπαϊκή αποθήκευση που έχει γίνει πιο δύσκολο να ξαναγεμίσει μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία.

Ο διαχειριστής του δικτύου της Γαλλίας έχει επισημάνει τον κίνδυνο πιθανής έλλειψης ισχύος τους ψυχρότερους μήνες, καθώς η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται, ενώ η EDF συνεχίζει να παλεύει με επισκευές αντιδραστήρων.

Πολλαπλές διακοπές λειτουργίας των εγκαταστάσεων έχουν προκύψει από ρωγμές διάβρωσης από τάση σε σωλήνες στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων. Από τότε που η EDF αποκάλυψε το πρόβλημα στα τέλη του 2021, διαπίστωσε ότι 16 από τους 56 αντιδραστήρες της είναι πιο επιρρεπείς στο ζήτημα από τις παλαιότερες μονάδες της λόγω του σχεδιασμού τους. Δέκα από αυτά έχουν επιδιορθωθεί φέτος ή εξακολουθούν να υποβάλλονται σε επισκευές.

Την Παρασκευή, η υπηρεσία δήλωσε ότι εξετάζει τώρα την πλήρη αντικατάσταση των σωλήνων του συστήματος ψύξης στους υπόλοιπους έξι «ευαίσθητους» αντιδραστήρες ως προληπτικό μέτρο. Μπορεί επίσης να επιλέξει την πλήρη αντικατάσταση σωλήνων στο Cattenom-1, η οποία είναι μεταξύ των μονάδων που έχουν ήδη σταματήσει για επισκευές.

Μια χώρα που επηρεάζεται από τα πυρηνικά προβλήματα της Γαλλίας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική Ευρώπη με γιγαντιαία καλώδια και συνήθως μπόρεσε να αξιοποιήσει τη γαλλική προμήθεια όταν χρειάστηκε. Οι διακοπές θέτουν τη Βρετανία σε πιο επικίνδυνη θέση, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες βυθίζονται και ο ήρεμος καιρός συμπιέζει την αιολική ενέργεια, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Σε εκείνη την περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σε θέση να εισάγει επαρκή ενέργεια από την Ευρώπη, αλλά τα πυρηνικά δεινά της Γαλλίας αυξάνουν τον κίνδυνο έλλειψης.

Και δεν είναι μόνο τα υπάρχοντα εργοστάσια της EDF που έχουν προβλήματα. Σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας, η εταιρεία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καθυστέρησε την εκκίνηση ενός νέου αντιδραστήρα στη Νορμανδία κατά αρκετούς μήνες στο 2024 λόγω εκτεταμένων εργασιών. Το έργο αυτό έχει ήδη καθυστερήσει περισσότερο από μια δεκαετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ