Η ΕΚΤ αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης, η Λαγκάρντ προειδοποιεί για περισσότερες τέτοιες κινήσεις

Το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε στο 2% από 1,5%, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν βασικές αρχές για ποσοτική αυστηροποίηση

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης, η Λαγκάρντ προειδοποιεί για περισσότερες τέτοιες κινήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να λέει στους επενδυτές να προετοιμαστούν για μια μακροχρόνια εκστρατεία παρόμοιων κινήσεων για την καταστολή του χειρότερου πληθωρισμού στην ιστορία του ευρώ.

Μετά από διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων πιο αργά την Πέμπτη, στο 2%, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Δεσμευόμενοι να ωθήσουν το κόστος δανεισμού σημαντικά υψηλότερα, οι αξιωματούχοι διεύρυναν τις προσπάθειες να δαμάσουν τις τιμές με την απόφαση να συρρικνώσουν το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ

"Οποιος πιστεύει ότι αυτό είναι ένας άξονας για την ΕΚΤ κάνει λάθος», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου. «Θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων με ρυθμό 50 μονάδων βάσης για ένα χρονικό διάστημα».

«Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, έχουμε περισσότερο χρόνο να διανύσουμε και είμαστε σε ένα μακρύ παιχνίδι», είπε.

Οι traders πρόσθεσαν στα στοιχήματα αύξησης επιτοκίων, τιμολογώντας το ανώτατο ποσοστό καταθέσεων 3% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με 2,93% νωρίτερα. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε έως και 2,5%, βυθιζόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο σε ένα μήνα και στο υψηλότερο σε σχεδόν δύο μήνες, καθώς οι ευαίσθητοι στα επιτόκια τομείς όπως η τεχνολογία και οι λιανοπωλητές υποχώρησαν.

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είχαν υπολογίσει επαρκώς το ποσό που θα χρειαζόταν το κόστος δανεισμού για να καταπνίξει τον πληθωρισμό.

Συμπληρώνοντας την ώθηση των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι περιέγραψαν σχέδια για ποσοτική σύσφιξη, αποφόρτιση του δημόσιου χρέους που αγοράστηκε ως κίνητρο στο παρελθόν. Το σχέδιο προβλέπει τη μερική διακοπή των επανεπενδύσεων ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων από τον Μάρτιο. Οι όγκοι θα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως το δεύτερο τρίμηνο, με τον ρυθμό πέραν αυτού να μην έχει ακόμη καθοριστεί.

Η μείωση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μαζί με παρόμοιες κινήσεις αυτή την εβδομάδα από την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, μπορεί να αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση ότι ο χειρότερος πληθωρισμός σε μια γενιά - αν και δεν έχει νικηθεί - είναι τουλάχιστον κοντά στο αποκορύφωμά του.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια πρώτη βουτιά σε 1 1/2 χρόνο για τα ανεξέλεγκτα κέρδη των τιμών της ευρωζώνης και έρχεται με το νομισματικό μπλοκ πιθανώς ήδη σε ύφεση.

Όμως, όπως και η Fed, το μήνυμα ήταν ότι η νομισματική σύσφιξη έχει ακόμη δρόμο να διανύσει – παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη επιβλέπουν ήδη την πιο δυναμική περίοδο αυξήσεων επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ.

«Αν θέλατε να συγκρίνετε με τη Fed, έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, έχουμε περισσότερο χρόνο να διανύσουμε», είπε η Λαγκάρντ.

Νέες προβλέψεις, που κυκλοφόρησαν επίσης την Πέμπτη, θα βοηθήσουν να καθοριστεί πόσο καιρό. Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να εξακολουθεί να μαίνεται, οι προβλέψεις επιβεβαίωσαν ένα δύσκολο σκηνικό που περιλαμβάνει οικονομική επέκταση μόλις 0,5% το 2023. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν για τα επόμενα δύο χρόνια. Εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% το 2025.

Ένα επιτόκιο καταθέσεων 2% βρίσκεται κοντά στο θεωρητικά ουδέτερο επίπεδο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ περαιτέρω κινήσεων σε περιοριστικό έδαφος, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να πυροδοτούν τον πληθωρισμό.

Το πόσο υψηλό θα ωθηθεί τελικά το κόστος δανεισμού είναι ένα κεντρικό ερώτημα τώρα για τους επενδυτές, αν και είναι ένα θέμα στο οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σφιχτοδεμένοι. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg πριν από την απόφαση προέβλεπαν, τον Φεβρουάριο, στο 2,5%.

Η προγραμματισμένη μείωση των διακρατήσεων ομολόγων προσθέτει ένα νέο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για τα επιτόκια μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόκειται να γίνουν σύντομα 26 και μπορεί να έχει βοηθήσει στη συγκέντρωση υποστήριξης για μια μικρότερη αύξηση από τους πιο γερακίσιους αξιωματούχους της επιτροπής.

Αρκετοί είχαν πιέσει για μια πρόωρη έναρξη του QT, ενώ οι πιο επιφυλακτικοί συνάδελφοί τους έχουν ανησυχήσει για την επιδείνωση της οικονομικής εικόνας και εξέφρασαν την προτίμησή τους για λιγότερο επιθετική δράση στα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ