Η Τουρκία διατάζει τις τράπεζες να περιορίσουν τις συναλλαγματικές συμμετοχές

Η Τουρκία διατάζει τις τράπεζες να περιορίσουν τις συναλλαγματικές συμμετοχές

Η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Τουρκίας άλλαξε έναν κανόνα για να ωθήσει τους εμπορικούς δανειστές να διατηρούν λιγότερο ξένο νόμισμα για τις ανάγκες τους μετά από προειδοποιητική επιστολή την περασμένη εβδομάδα.

Η καθαρή συναλλαγματική θέση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την Παρασκευή. Το όριο ήταν 20% προηγουμένως.

Ορισμένες τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το πλεόνασμα συναλλάγματος έως τις 9 Ιανουαρίου, όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος κανόνας. Το καθαρό πλεόνασμα συναλλάγματος των ιδιωτών δανειστών είναι 7% των ιδίων κεφαλαίων τους από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η κίνηση ήρθε μετά από μια προειδοποιητική επιστολή που έστειλε η κεντρική τράπεζα λέγοντας ότι οι τράπεζες πραγματοποιούν τις συναλλαγές για τους δικούς τους ισολογισμούς και ότι αυτό έχει προκαλέσει αστάθεια στην αγορά.

Τους τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει τις τράπεζες πολλές φορές να αποφεύγουν σημαντικές συναλλαγές συναλλάγματος με ξένες τράπεζες εκτός των ωρών λειτουργίας της αγοράς.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 29% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος και κατατάσσεται ως η χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ