Σε χαλαρή ύφεση οδηγείται η ευρωζώνη

Σε χαλαρή ύφεση οδηγείται η ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μειώθηκε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, έδειξε έρευνα.

Ο τελικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, που θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική ευρωστία, αυξήθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου του 47,3, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Οτιδήποτε κάτω από 50 δείχνει συστολή.

«Μια πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της παραγωγής που σηματοδοτείται από τον PMI αυξάνει την πιθανότητα η ευρωζώνη να διολισθαίνει σε ύφεση», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην S&P Global Market Intelligence.

«Ωστόσο, επί του παρόντος η ύφεση παραμένει μέτρια, με τη χαλάρωση του συνολικού ρυθμού συρρίκνωσης τον Νοέμβριο να σημαίνει ότι μέχρι στιγμής η περιοχή φαίνεται ότι θα δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται μόλις κατά 0,2%».

Οι οικονομολόγοι έδωσαν μια διάμεση πιθανότητα 78% για ύφεση στο μπλοκ μέσα σε ένα χρόνο σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα και προέβλεψαν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 0,4% αυτό το τρίμηνο.

Με τη ζήτηση να μειώνεται και πάλι και τις ελάχιστες προοπτικές επικείμενης ανάκαμψης των επιχειρήσεων να υποχωρούν στις προσλήψεις - ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στο 51,8 από 52,5. Η ανεργία στην περιοχή υποχώρησε στο 6,5% τον Οκτώβριο, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,5 από 48,6, τη χαμηλότερη ανάγνωσή του από τις αρχές του 2021 και κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 48,6.

Ωστόσο, ο δείκτης τιμών εισροών και εκροών μειώθηκε υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν ήδη κορυφωθεί, πιθανώς ευπρόσδεκτα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης τιμών παραγωγής ήταν χαμηλό 3 μηνών στο 62,3.

Ο πληθωρισμός στο μπλοκ ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο 10,0% τον Νοέμβριο, έδειξαν επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, παραμένοντας πενταπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών και αναμένεται να προσθέσει άλλες 50 μονάδες βάσης αργότερα αυτό το μήνα.

«Με τις έρευνες να φέρνουν επίσης ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, ο αντίθετος άνεμος στη ζήτηση από την αύξηση των τιμών θα πρέπει επίσης να αρχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, εκτός από τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπονοώντας ότι οποιαδήποτε ύφεση μπορεί να είναι τόσο σύντομη όσο και σχετικά ήπια», δήλωσε ο Williamson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ