Ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

Η συμμαχία OPEC+ αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα, σταματώντας για να κάνει απολογισμό μιας παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που ταλανίζεται από την αβεβαιότητα σχετικά με την κινεζική ζήτηση και τη ρωσική προσφορά.

Η ομάδα των 23 εθνών μόλις εφάρμοσε τη μεγάλη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκε στην τελευταία της συγκέντρωση τον Οκτώβριο και ο πλήρης αντίκτυπος αυτής της μείωσης είναι ασαφής εν μέσω σοβαρών διακυμάνσεων στις τιμές. Αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο στις 28 Νοεμβρίου, το αργό Brent κατέληξε να καταγράφει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του σε ένα μήνα.

Η αστάθεια οφείλεται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές αργού από τη Ρωσία, μέλος του ΟΠΕΚ+, οι οποίες τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, η Κίνα χαλαρώνει διστακτικά τα μέτρα Covid που έχουν διαβρώσει την κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η συμφωνία ήρθε μετά από μια διαδικτυακή συγκέντρωση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, η οποία αντικατέστησε τη δια ζώσης συγκέντρωση στην έδρα του στη Βιέννη που είχε προγραμματιστεί μέχρι αυτή την εβδομάδα. Η εικονική συνάντηση της Κυριακής διήρκεσε περίπου 20 λεπτά.

«Με τους τεράστιους και αντισταθμιστικούς θεμελιώδεις και γεωπολιτικούς κινδύνους να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά πετρελαίου, οι υπουργοί επέλεξαν εύλογα να παραμείνουν σταθεροί και να κυνηγήσουν», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Ο όμιλος θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις αγορές και σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα θεμελιώδη μεγέθη θα συναντηθούν πριν από τον Ιούνιο», δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου και συνιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects Ltd.

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα, λόγω των ειδήσεων από την Κίνα και των αλλαγών πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.

Η απόφαση της Κυριακής οδηγήθηκε από την αβεβαιότητα γύρω από το ανώτατο όριο της ΕΕ στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών αργού και τη χαλάρωση των περιορισμών covid της Κίνας, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ