Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός πρέπει να ελεγθεί

Περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς, ευμετάβλητος πληθωρισμός μεταξύ των βασικών περιορισμών Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για τον «πράσινο πληθωρισμό», τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός πρέπει να ελεγθεί

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς μια νέα εποχή ευμετάβλητου πληθωρισμού, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμο να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για το πού κατευθύνονται οι τιμές, προειδοποίησαν την Παρασκευή οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποίησαν ότι οι ελπίδες για ταχεία υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο έτος μπορεί να αποδειχθούν πρόωρες. Περισσότεροι από δώδεκα κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώθηκαν σε συνέδριο στην Μπανγκόκ που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ταϊλάνδης και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική και η μεταβαλλόμενη αύξηση του πληθυσμού σημαίνουν ότι οι τιμές μπορεί να παραμείνουν αυξημένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφεραν.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο κρίσιμο να στείλουμε ένα μήνυμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ότι οι τιμές θα φτάσουν στα ύψη. Ο κίνδυνος να διαψευστούν οι πληθωριστικές προσδοκίες θα ήταν ακόμη πιο επιζήμιος, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι στην πραγματικότητα να προσφέρουμε νομισματική πολιτική που να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες , ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμένουν αγκυροβολημένες στον στόχο», είπε σε συζήτηση πάνελ.

«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας εγκαίρως. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του έτους στις 14-15 Δεκεμβρίου, όταν οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν αν θα επιτύχουν τρίτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή θα μετριάσουν τον ρυθμό στη μισή μονάδα. Στην Ασία, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν για τα επιτόκια αυτόν τον μήνα αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τη νομισματική σύσφιξη.

Οι ανησυχίες για τους διαρκείς περιορισμούς εφοδιασμού προκάλεσαν τις συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας Φίλιπ Λόου δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την πρώτη τους δοκιμασία σε έναν νέο κόσμο πιο μεταβλητού πληθωρισμού.

«Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να είναι ακόμη πιο μεταβλητός, καθιστά την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής πιο σημαντική από ποτέ», είπε. «Πρέπει πραγματικά οι άνθρωποι να πιστέψουν και να καταλάβουν ότι όταν ο πληθωρισμός απέχει από τον στόχο, που θα είναι πιο συχνά, ότι θα επανέλθει».

Η κλιματική αλλαγή θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις προοπτικές των κεντρικών τραπεζιτών, όχι μόνο επειδή μπορεί να επιδεινώσει τις πιέσεις στις τιμές, αλλά και επειδή θα χρειαστεί «ηράκλεια προσπάθεια» από τις αρχές για να ξεπεραστούν οι οικονομικές προκλήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της, δήλωσε ο M. Ayhan Kose της Παγκόσμιας Τράπεζας.

"Η μετάβαση μπορεί να είναι πληθωριστική και ακόμη και ελαφρώς πληθωριστική -- τονίζω ότι μπορεί, δεν γνωρίζουμε ακόμα. Αλλά σίγουρα είναι πιο δαπανηρό αν καθυστερήσει και είναι άτακτο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρόι ντε Γκαλαχάου.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια φέτος σε μια προσπάθεια να δαμάσουν τη χειρότερη επιδημία πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες. Οι τιμές αναμένεται να χαλαρώσουν το επόμενο έτος λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης, της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και των τροφίμων και των ευνοϊκών συγκρίσεων από έτος σε έτος.

«Μια προληπτική, εμπροσθοβαρής και μελλοντοστραφής απάντηση στα επιτόκια είναι πολύ σημαντική για τη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών», δήλωσε ο διοικητής της Bank Indonesia Perry Warjiyo. Η συναίνεση για κέρδη τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει υποχωρήσει «γρήγορα» στο 5,5% σήμερα από σχεδόν 7% πριν από τέσσερις μήνες, χάρη στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, είπε.

«Αλλά δεν έχουμε, θα έλεγα, αντιμετωπίσει ποτέ μια τόσο σημαντική αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού», δήλωσε στο συνέδριο ο Αγκουστίν Κάρστενς, ο οποίος είναι επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. «Ο ταυτόχρονος χαρακτήρας του είναι αρκετά αξιοσημείωτος».

Στην Κίνα -- όπου οι τιμές ήταν σχετικά υποτονικές φέτος, δεδομένου ότι τα lockdown για τον Covid παραμένουν στυλοβάτης της πολιτικής για την πανδημία -- οι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ.

Ο Γι εμφανίστηκε στο συνέδριο σε βιντεοκλήση, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα εφαρμόζει μια «αρκετά διευκολυντική νομισματική πολιτική για να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη και να μεγιστοποιήσει την απασχόληση». Είπε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει σε «μέτριο εύρος» το 2023.

Ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας προειδοποίησε ότι η μεταβλητότητα θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι τιμές επιστρέφουν σε χαμηλότερο καθεστώς, δεδομένων των αντιξοοτήτων ανάπτυξης που περιλαμβάνουν τη γήρανση του πληθυσμού, τη χαμηλότερη μετανάστευση, τη μείωση των δημοσιονομικών περιθωρίων και την αποπαγκοσμιοποίηση, όλα μετριάζουν την ταχεία οικονομική επέκταση.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επιστρέψουμε ενδεχομένως στο καθεστώς χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Ραγιάν, ο οποίος είναι τώρα καθηγητής οικονομικών στο University of Chicago Booth School of Business.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για διαρκείς ελλείψεις και μπλοκαρίσματα εφοδιασμού είναι από τις πιο πιεστικές μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις που τόνισαν οι αξιωματούχοι.

"Οι περιορισμοί εφοδιασμού έχουν γίνει μπροστά και στο κέντρο και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα προσωρινό", δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ταϊλάνδης Sethaput Suthiwartnarueput . «Θα υποστηρίζαμε ότι τα ζητήματα εφοδιασμού είναι πιθανό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για αρκετό καιρό ακόμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ