FED: Πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

Διάφοροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεώρησαν το μέγιστο ποσοστό υψηλότερο από πριν Η Fed συζήτησε τις καθυστερήσεις, τη σωρευτική σύσφιξη, τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους

FED: Πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

Αξιωματούχοι της Federal Reserve κατέληξαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει σύντομα να μετριάσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων για να μετριάσει τους κινδύνους υπερβολικής σύσφιξης, σηματοδοτώντας ότι κλίνουν προς την καθοδική ώθηση σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

«Μια σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν κατάλληλη», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησής τους στις 1-2 Νοεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, ενώ ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι τα ποσοστά πιθανότατα θα αυξηθούν τελικά από ό,τι έδειχναν οι προβλέψεις των αξιωματούχων για τον Σεπτέμβριο, η έκθεση της Τετάρτης έδωσε μια πιο διαφοροποιημένη άποψη: Διάφοροι αξιωματούχοι, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν τελικά σε υψηλότερο επίπεδο από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Σε μια άλλη αποκάλυψη, το προσωπικό της Fed είπε στους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ότι η εκτίμησή τους για τους κινδύνους ύφεσης είχε αυξηθεί σε σχεδόν 50-50. Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια προειδοποίηση από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Οι αμερικανικές μετοχές και τα Treasuries σημείωσαν άνοδο, ενώ το δολάριο υποχώρησε μετά την έκθεση, καθώς οι επενδυτές πήραν ένα μήνυμα dovish από τα πρακτικά.

Στη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς 75 μονάδες βάσης για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο 3,75% έως 4%, επεκτείνοντας την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 για την καταπολέμηση του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών.

Η Ellen Meade, πρώην οικονομολόγος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed που ερεύνησε την επικοινωνία, δήλωσε ότι η λέξη «διάφορα» είναι ένας σπάνια χρησιμοποιούμενος όρος που χρησιμοποιείται όταν απαιτείται ασάφεια.

"Αν τα πρακτικά έλεγαν 'αρκετοί' άνθρωποι πίστευαν ότι η τελική τιμή θα ήταν υψηλότερη, αυτό δεν είναι ισχυρό μήνυμα", ανέφερε. «Οπότε έπρεπε να το ξεμπερδέψουν».

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν συναντηθούν στις 13-14 Δεκεμβρίου και θα δει τα επιτόκια να κορυφώνονται γύρω στο 5% έως τα μέσα του 2023. Ο Πάουελ έχει την ευκαιρία να επηρεάσει αυτές τις προσδοκίες σε μια ομιλία στην Ουάσινγκτον που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου.

Στρατηγικά, ο Meade αναμένει ότι ο Powell θα συνεχίσει να κλίνει κατά της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και των κάπως ανθεκτικών οικονομικών δεδομένων.

«Περίμεναν ότι η οικονομία θα είχε επιβραδυνθεί λίγο. Έχει αλλά όχι τόσο πολύ όσο περίμεναν», δήλωσε ο Meade, ο οποίος είναι τώρα ερευνητής καθηγητής στο τμήμα οικονομικών του Πανεπιστημίου Duke. «Δεν μπορούν να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να δουν κάποιες μετρημένες ενδείξεις ότι η οικονομία επιβραδύνεται».

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν τις επιπτώσεις των υστερήσεων στη νομισματική πολιτική και πόσο σύντομα η σωρευτική σύσφιξη θα αρχίσει να επηρεάζει τις δαπάνες και τις προσλήψεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ένας βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επέτρεπε στους κεντρικούς τραπεζίτες να κρίνουν την πρόοδο στους στόχους τους.

«Τα πρακτικά της FOMC αποκαλύπτουν μια εκπληκτικά ισχυρή τάση dovish τόσο στην επιτροπή όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Υπάρχει ευρεία συμφωνία εντός της επιτροπής για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων -- άποψη που υποστηρίζει η αντιπρόεδρος Lael Brainard, κατά την άποψή μας -- αλλά μικρή πεποίθηση για το πόσο υψηλά πρέπει να είναι τα επιτόκια".

«Οι αβέβαιες καθυστερήσεις και τα μεγέθη που σχετίζονται με τις επιδράσεις των ενεργειών νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν σχετικά με το γιατί μια τέτοια αξιολόγηση ήταν σημαντική», ανέφεραν τα πρακτικά.

Η Fed ανέφερε στη δήλωση πολιτικής της ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ένα «επαρκώς περιοριστικό» επίπεδο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη και τις καθυστερήσεις πολιτικής. Αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο είδαν τα ποσοστά να φτάνουν το 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 4,6% το 2023. Θα ενημερώσουν αυτές τις τριμηνιαίες προβλέψεις στη συνεδρίασή τους στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Από τη συγκέντρωση του Νοεμβρίου, τα οικονομικά στοιχεία έχουν δείξει μέτρια ανάπτυξη με κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού εν μέσω ακόμη ισχυρής ζήτησης για εργασία. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 261.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,7%, αν και παραμένει πολύ χαμηλό σε ιστορική βάση.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν επίσης χαλαρώσει από την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές Νοεμβρίου, με χαμηλότερες αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα και υψηλότερες αγορές μετοχών των ΗΠΑ.

«Η μεγάλη εικόνα παραμένει κατά την άποψη τω οικονομολόγων του Bloomberg, ότι η Fed σκοπεύει να επιβραδύνει προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να λειτουργήσουν οι καθυστερήσεις και να εμφανιστούν σωρευτικά σύσφιξη μέχρι σήμερα στα δεδομένα», έγραψε ο επικεφαλής στρατηγικής κεντρικής τράπεζας της Evercore ISI, Krishna Guha, σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Η γερακίσια ομιλία από τον Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου και πολλούς αξιωματούχους της Fed στη συνέχεια έχει σκοπό να παράσχει αεροπορική κάλυψη για να πραγματοποιηθεί η επιβράδυνση χωρίς υπερβολική χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ