Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 3% - Η μεγαλύτερη αύξηση από το 1989

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 3% - Η μεγαλύτερη αύξηση από το 1989

Aνακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας σημάνει συναγερμό για τη βρετανική οικονομία η οποία βρίσκεται σε ύφεση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 30 χρόνια, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη των συγκρίσιμων καταγραφών.

Το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε νέο υψηλό, στο 3%.

Η απόφαση αποσκοπεί στην τιθάσευση του πληθωρισμού, μέρος του οποίου θα αποδοθεί στον μίνι προϋπολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τρας τον Σεπτέμβριο, ο οποίος έπληξε την αξία της λίρας, αναφέρει το δημοσίευμα του Skynews.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αύξησε το κόστος δανεισμού παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που έδειχναν επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών το επόμενο έτος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1989 και θα πλήξει εκατομμύρια κατόχους στεγαστικών δανείων με υψηλότερες μηνιαίες πληρωμές και αυξάνωντας το κόστος των επιχειρηματικών δανείων.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό πριν μειωθεί το επόμενο έτος.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ