Εργοστασιακή ύφεση στην Ευρωζώνη

Ο τελικός μεταποιητικός δείκτης PMI μειώνεται στο 46,4 τον Οκτώβριο από 48,4 Ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σαφώς σε ύφεση, αναφέρει η S&P Global

Εργοστασιακή ύφεση στην Ευρωζώνη

Η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα πρώτα lockdown της Covid-19 το 2020, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ και η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας διαβρώνουν τη ζήτηση για αγαθά.

Όλες οι μεγαλύτερες οικονομίες του νομισματικού μπλοκ εκτός από την Ιρλανδία είδαν την ύφεση να βαθαίνει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνες διευθυντών αγορών από την S&P Global που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία είναι από τις πιο εκτεθειμένες στη μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ρωσίας.

Τα στοιχεία «σηματοδοτούν τώρα ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οικονομολόγος της S&P Global, Τζο Χέιζ. «Οι παράγοντες που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ύφεση περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πεισματικά αυξημένος παρά τις συνεχιζόμενες ενδείξεις ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού υποχωρούν».

Οι έρευνες στην Ασία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα επιβραδύνθηκε και εκεί, προσθέτοντας στοιχεία ότι η παγκόσμια οικονομία ψύχεται. Η ευρωζώνη των 19 χωρών προβλέπεται να διολισθήσει σε ύφεση εν μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αβεβαιότητας που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμη και αφού παρέμεινε εκπληκτικά ανθεκτική τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ