Κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων

Το σιτάρι αναμένεται να κινηθεί ανοδικά Οι ηγέτες αγωνίζονται να σώσουν το σύμφωνο που βοήθησε στη σταθεροποίηση της αγοράς

Κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων

Οι έμποροι προετοιμάζονται για μια νέα άνοδο στις τιμές των σιτηρών μετά την έξοδο της Ρωσίας από μια συμφωνία που επιτρέπει στις καλλιέργειες της Ουκρανίας να μετακινηθούν από τη Μαύρη Θάλασσα στις χώρες που τις έχουν περισσότερο ανάγκη από αυτές, αναστατώνει εκ νέου τις αγορές.

Η ξαφνική κίνηση της Ρωσίας έχει αφήσει τους ηγέτες να προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας που πιστώνεται με τη διάσωση ευάλωτων πληθυσμών από τον κίνδυνο λιμοκτονίας.

Το σύμφωνο που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο είχε βοηθήσει να μετριαστούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού αφού εκτοξεύτηκαν σε υψηλό ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τελευταία εμπορική οπισθοδρόμηση απειλεί να επιδεινώσει τον ήδη σοβαρό πληθωρισμό και να επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η πρώτη δοκιμή θα γίνει το πρωί της Δευτέρας στην Ασία, όταν ξεκινούν οι συναλλαγές.

«Σίγουρα θα ανοίξουμε υψηλότερα», δήλωσε ο Τσάρλι Σερνάιντερ, παγκόσμιος επικεφαλής συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών στην ED&F Man Capital Markets Inc. στο Σικάγο.

Πόσο μεγάλο άλμα τιμών είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, δεδομένου ότι η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης επρόκειτο ήδη να λήξει στα μέσα Νοεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την παράτασή της.

Το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονταν για τη διάσωση της συμφωνίας, ακόμη και όταν η Ρωσία είπε ότι οποιαδήποτε επόμενα βήματα θα μπορούσαν να καθοριστούν μόνο μετά από πλήρη έρευνα για επίθεση στον ναυτικό της στόλο. Τα δύο μέρη, μαζί με την Ουκρανία, συμφώνησαν να αποπλεύσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια τη Δευτέρα, θέτοντας μια πρόκληση για τη Μόσχα και ενδεχομένως αμβλύνοντας τον αντίκτυπο της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των καλλιεργειών δεν είναι πιθανό να αυξηθούν τόσο δραματικά όσο τον Μάρτιο, εν μέρει επειδή είναι ήδη γνωστό ότι η Ουκρανία θα υπολείπεται κατά πολύ του πλήρους παραγωγικού δυναμικού της φέτος.

«Άλλοι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί», δήλωσε ο David Laborde του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Πολιτικής Τροφίμων στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξηθούν μεταξύ 5% και 10% τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αγορές «απορροφούν τα κακά νέα», είπε.

Από την Παρασκευή, το σιτάρι του Σικάγο επρόκειτο να κατρακυλήσει 10% τον Οκτώβριο, το μεγαλύτερο από τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω της χαλάρωσης των ανησυχιών για την προσφορά. Οι διαχειριστές χρημάτων αύξησαν τις καθαρές πτωτικές θέσεις τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συνήθως, ο κόσμος βασίζεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για περισσότερο από το ένα τέταρτο των ετήσιων εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, περίπου το ένα πέμπτο των φορτίων καλαμποκιού και το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών ηλιελαίου.

Μαζί με τη μείωση των εξαγωγών, ο πρόωρος τερματισμός της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο μια κύρια εξαγωγική οδό λιπασμάτων στην οποία βασίζονται οι αγρότες για να καλλιεργήσουν άφθονες καλλιέργειες. Σημαίνει επίσης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πιθανή έλλειψη αποθηκευτικού χώρου για σιτάρι και καλαμπόκι χωρίς πουθενά να πάνε, δήλωσε ο Chris Trant, επικεφαλής του γραφείου γεωργίας των ΗΠΑ στο HedgePoint Global Markets.

Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η προοπτική οι αγρότες στην Ουκρανία να αρνηθούν να φυτέψουν καλλιέργειες «που δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα πουλήσουν», δήλωσε ο Michael Magdovitz, ανώτερος αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

«Βραχυπρόθεσμα, νομίζω ότι βγάζετε το κρίσιμο προϊόν από τη γραμμή και οι παγκόσμιες τιμές θα παραμείνουν πολύ υψηλές», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ