Ο μύθος του αμερικανικού LNG

Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την πτώση των ρωσικών ροών. Η πλήρωση των ευρωπαϊκών χώρων αποθήκευσης θα είναι δυσκολότερη το επόμενο έτος

Ο μύθος του αμερικανικού LNG

Η Ευρώπη κατάφερε να καλύψει το κενό που άφησαν οι μικρότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου με προμήθειες των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι αποστολές δεν θα μπορέσουν να συμβαδίσουν καθώς το έλλειμμα επεκτείνεται.

Ενώ τα αμερικανικά καύσιμα αποτελούν τώρα το 40% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα αντισταθμίσουν μόνο ένα κλάσμα του ελλείμματος από τη Ρωσία το επόμενο καλοκαίρι, αναφέρει το Bloomberg NEF. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να ανοικοδομηθούν τα αποθέματα το επόμενο έτος, όταν θα αντιμετωπίσουμε μια μεγαλύτερη περίοδο χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο.

Η εξασφάλιση αποστολών που δεν χρειάζονται οι κορυφαίοι αγοραστές της Ασίας ήταν ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, καθώς ανταλλάσσει προμήθειες σωληνώσεων με το υπερψυγμένο καύσιμο. Για να καλύψει τη ζήτηση στο μέλλον, πρέπει να παραμείνει μια ελκυστική αγορά για τους πωλητές και να προσελκύσει περίπου το 70% των παγκόσμιων προμηθειών spot, κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση της παραγωγής LNG παραμένει περιορισμένη τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι οι περικοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία -- κάποτε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης -- δεν ήρθαν μέχρι τα τέλη της καλοκαιρινής εκστρατείας αποθήκευσης, η έλλειψη ροών θα είναι ακόμη πιο κραυγαλέα το επόμενο έτος.

"Η προσφορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις τιμές και θα ρέει στην αγορά premium, η οποία η Ευρώπη θα παραμείνει εκτός εάν ανακάμψει η ασιατική ζήτηση", δήλωσε ο αναλυτής της BNEF Arun Toora. «Ωστόσο, η ετήσια αύξηση δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση της προσφοράς ρωσικών σωλήνων με λιγότερους από τους μισούς από αυτούς τους όγκους να καλύπτονται από αυξήσεις LNG».

Οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την BNEF. Αλλά με τον βασικό εφοδιασμό του αγωγού Nord Stream να έχει σταματήσει και τον συνεχιζόμενο κίνδυνο πλήρους διακοπής μέσω της Ουκρανίας, το έλλειμμα από τη Ρωσία θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα όριο στις προμήθειες των ΗΠΑ. Μια διακοπή στο έργο Freeport στο Τέξας σημαίνει ότι οι αμερικανικές εξαγωγές LNG θα αυξηθούν κατά λιγότερο από το αναμενόμενο 12% φέτος και θα αυξηθούν με παρόμοιο ρυθμό το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η αβεβαιότητα για το πού θα πάει αυτό το LNG. Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας και οι έμποροι έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες αμερικανικές εξαγωγές και επίσης έχουν κλειδώσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές αμερικανικές προμήθειες και μπορούν να τις στείλουν εκεί όπου οι τιμές είναι υψηλότερες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι μπορεί να κατευθυνθούν στην Κίνα εάν η χαλάρωση των περιορισμών covid ενισχύσει τη ζήτηση εκεί, παρά στην Ευρώπη.

Αγορά των ΗΠΑ

Οι αγορές της Ευρώπης βοηθούν τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου κοντά στα μέγιστα επίπεδα και να καλύψουν ένα διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα. Αλλά η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση προκαλεί επίσης ιστορικά υψηλές τιμές στην Αμερική, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Και στη Νέα Αγγλία, υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα λόγω των υψηλών εξαγωγών των ΗΠΑ, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας.

Η Αμερική στέλνει τώρα περίπου το 60% της προσφοράς της στην Ευρώπη, διπλάσιο από το μερίδιο του περασμένου έτους, δήλωσε ο Σι Ναν, αναλυτής της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων Rystad Energy. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να ενισχύσουν περαιτέρω αυτό το εμπόριο αφού έγιναν ο κορυφαίος προμηθευτής LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος.

Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά από τότε που ξεκίνησαν το 2016 εν μέσω μιας έκρηξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου και έχουν πάει κυρίως στη Νότια Αμερική και την Ασία. Αυτό άλλαξε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι ραγδαίες τιμές στην Ευρώπη ώθησαν τους εμπόρους να εκτρέπουν φορτία -- μερικές φορές στα μέσα του ταξιδιού -- καθώς η περιοχή απογαλακτίστηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο με το οποίο ήταν συνδεδεμένη για δεκαετίες.

Ωστόσο, η ποσότητα επιπλέον LNG που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις χαμένες ρωσικές ροές προς την Ευρώπη μπορεί να μειωθεί στο 35% το επόμενο καλοκαίρι από 42% αυτόν τον χειμώνα, αναφέρει η BNEF. Ωστόσο, οι προμήθειες -- κυρίως από τις ΗΠΑ -- αναμένεται να αυξηθούν με το επόμενο κύμα έργων που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να επεκτείνει την ικανότητα εισαγωγής ΥΦΑ και να διευκολύνει τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επεκτείνουν την εξαγωγική τους ικανότητα LNG και η ΕΕ θα πρέπει να επεκτείνει την ικανότητα εισαγωγών της τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Rystad Energy σε μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ