Απέτυχε το σχέδιο Μπάϊντεν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το επίπεδο ανώτατου ορίου τιμών είναι υψηλότερο από τα αρχικά σχέδια των ΗΠΑ . Πολλές χώρες απέφυγαν να δεσμευτούν για την επιβολή ανώτατου ορίου

Απέτυχε το σχέδιο Μπάϊντεν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να μειώσουν ένα σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, μετά τον σκεπτικισμό των επενδυτών και τον αυξανόμενο κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την αστάθεια του αργού και τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Αντί να στραγγαλίζουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από το πετρέλαιο επιβάλλοντας ένα αυστηρό πλαφόν στις τιμές που θα τηρούσε ένα ευρύ «καρτέλ αγοραστών» εθνών, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να συμβιβαστούν με ένα πιο χαλαρά αστυνομοκρατούμενο ανώτατο όριο σε υψηλότερη τιμή από ό, τι κάποτε οραματιζόταν, με μόνο τα έθνη της Ομάδας των Επτά και την Αυστραλία να δεσμεύονται να το τηρήσουν, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η Νότια Κορέα έχει επίσης πει ιδιωτικά στα έθνη της G-7 ότι σχεδιάζει να συμμορφωθεί, είπε ο λαός. Αξιωματούχοι της G-7 επιδιώκουν να φέρουν και τη Νέα Ζηλανδία και τη Νορβηγία. Ωστόσο είναι σαφές ότι η Ινδία και η Κίνα, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας, δεν θα συμμετάσχουν, ανέφερε ο λαός.

Σύμφωνα με μια προηγούμενη επανάληψη του αμερικανικού σχεδίου, το οποίο έχει ηγηθεί εσωτερικά και εξωτερικά από την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, εξετάστηκε ένα ανώτατο όριο τιμών μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, με ορισμένους αξιωματούχους πρόθυμους να διατηρήσουν το όριο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλότερο άκρο για να επιτύχουν τον βασικό στόχο της μείωσης των ταμειακών ροών της Ρωσίας.

Αλλά τώρα, οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια συζητούν ένα ανώτατο όριο στο υψηλότερο άκρο αυτού του εύρους και πάνω, παρόλο που ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι αυτό θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να συνεχίσει να κερδίζει σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι όροι του ανώτατου ορίου τιμών της Ρωσίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Ο Λευκός Οίκος και η κυβέρνηση εμμένουν στην πορεία για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού, ισχυρού ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο σε συντονισμό με την G-7 και άλλους εταίρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον. «Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές και να πλήττει σκληρά τα έσοδα του Πούτιν για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του».

Απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει ποτέ με συμμάχους ένα εύρος για το ανώτατο όριο τιμών. Η Ρωσία εισέπραξε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, βοηθώντας να τροφοδοτήσει την πολεμική της μηχανή στην Ουκρανία, μια ροή χρημάτων που οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπάθησαν να περιορίσουν από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή του. Αλλά σε μια παγκόσμια αγορά που κυριαρχείται από χώρες χωρίς δημοκρατικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, οι μηχανισμοί ενός ανώτατου ορίου τιμών που σχεδιάζεται από τους καταναλωτές και στοχεύει σε έναν μόνο παραγωγό απειλούν να είναι πολύ περίπλοκοι για να επιτευχθούν.

Το αργό Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, διαπραγματευόταν γύρω στα 96 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη. Αυξήθηκε σε πάνω από 139 δολάρια στις αρχές Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας. Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών φέτος έχουν μειώσει τη ρευστότητα στις αγορές εμπορευμάτων, γεγονός που με τη σειρά του έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω διακυμάνσεις των τιμών.

Η μέση τιμή παράδοσης για το αργό Ουράλια, μια σημαντική ρωσική εξαγωγή, ήταν 63 δολάρια το βαρέλι τα τελευταία τρία χρόνια και 64 δολάρια για πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναφοράς τιμών Argus Media. Έχει κατά μέσο όρο περίπου 74 $ αυτόν τον μήνα, από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η αλλαγή στη σκέψη των ΗΠΑ για ένα ανώτατο όριο τιμών έρχεται αφού η Ουάσιγκτον πέρασε μήνες πιέζοντας τους Ευρωπαίους να τροποποιήσουν τις κυρώσεις τους στο ρωσικό πετρέλαιο. Η εξέλιξη είναι πιθανό να προσθέσει στις απογοητεύσεις της ΕΕ, με ορισμένους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και δεν ήταν πάντα τόσο προετοιμασμένες όσο η Ευρώπη για να δεχτούν οικονομικό πλήγμα για να τιμωρήσουν τη Ρωσία.

Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ο καθορισμός υψηλότερου ανώτατου ορίου τιμών θα μπορούσε να κάνει την πρωτοβουλία πιο πιθανό να επιτύχει τη διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, ενώ εξακολουθεί να περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας.

Ο Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε κανέναν συμμετέχει στο ανώτατο όριο τιμών ΗΠΑ-ΕΕ, μια απειλή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάποτε θεωρούσαν κούφια, αλλά αυτό τώρα θεωρείται βιώσιμο.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε πάντα ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να ανταποδώσει.

Οι τιμές της ενέργειας -- ειδικά για το πετρέλαιο και τη βενζίνη -- διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, οι οποίες θα αποφασίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να περιορίσει την άνοδο των τιμών για τους αμερικανούς αυτοκινητιστές που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω μιας απελευθέρωσης ρεκόρ από τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και της δημόσιας πίεσης στον ΟΠΕΚ+ και τα διυλιστήρια.

Οι αμφιβολίες για ένα ρωσικό ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου προέκυψαν από την έναρξη των προσπαθειών της Γέλεν και ενισχύθηκαν αφού το καρτέλ opec+, το οποίο περιλαμβάνει τη Ρωσία, στις 5 Οκτωβρίου ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι η κίνηση θα υπονόμευε οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμών και ο Μπάιντεν κατηγόρησε δημόσια τη σαουδαραβική κυβέρνηση ότι έριξε την παρτίδα της στο Κρεμλίνο.

Το ανώτατο όριο τιμών, στην τελική του μορφή, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν οι κυρώσεις της ΕΕ πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε υπηρεσίες όπως η ασφάλιση, η μεσιτεία και η οικονομική βοήθεια που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στο εσωτερικό Η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει το ανώτατο όριο τιμών να συμβάλλει στη σταθερότητα των αγορών διασφαλίζοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να συνεχίσει να ρέει και επιτρέποντας στις αναπτυσσόμενες χώρες να πραγματοποιούν αγορές σε προεξοφλημένο επίπεδο, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών. Ο οργανισμός προσπάθησε επίσης να διασφαλίσει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργεί σε τεχνικό επίπεδο μέσω συνεδριών ακρόασης και καθοδήγησης που εκδίδονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του ανώτατου ορίου τιμών ανησυχούσαν ήδη ότι θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Μιλώντας ευρέως για την παγκόσμια οικονομία, η Γέλεν προειδοποίησε τη Δευτέρα για ένα «επικίνδυνο και ευμετάβλητο περιβάλλον» που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στις παρατηρήσεις αυτές δεν αναφέρθηκε ειδικώς σε ανώτατο όριο τιμών.

Σε μια τέτοια κατάσταση, είπε, «οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν» στις ΗΠΑ. Η Γέλεν ήταν κορυφαία αξιωματούχος της Federal Reserve κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία εξακολουθεί να στοιχειώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σήμερα.

Ο μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμών που εγκρίθηκε από την ΕΕ θα απαιτεί από τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου τρίτων χωρών να συμφωνούν να πληρώνουν λιγότερο από το ανώτατο όριο προκειμένου να αποστέλλουν και να ασφαλίζουν τα φορτία τους σε εταιρείες με έδρα την Ευρώπη. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ πιστεύουν ότι η προσέγγιση θα λειτουργούσε επειδή ένα βασικό γρανάζι στην ασφάλιση φορτίου είναι ο Διεθνής Όμιλος P&I Clubs, ο οποίος καλύπτει το 90% των πλοίων στον κόσμο. Πολλοί από τους συλλόγους του ομίλου εδρεύουν στο Λονδίνο με ευρωπαϊκές οντότητες ή αντασφαλιστικούς εταίρους, πράγμα που σημαίνει ότι εμπίπτουν στους κανονισμούς της ΕΕ.

Οι εταιρείες που ασφαλίζουν ρωσικά φορτία πετρελαίου σε τιμές πάνω από το ανώτατο όριο θα υπόκεινται στις νέες κυρώσεις της ΕΕ. Περιλαμβάνουν την απαγόρευση της ναυτιλίας και μια διάταξη που θα απαγορεύει στα πλοία να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες για όλο το πετρέλαιο, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, εάν ένα δεξαμενόπλοιο μεταφέρει ρωσικό αργό που πωλείται πάνω από το ανώτατο όριο.

Σκοπός της ρήτρας αυτής είναι να παρακινήσει τους αγοραστές να τηρήσουν το ανώτατο όριο.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες του κλάδου πιστεύουν ότι η μόχλευση είναι ανεπαρκής, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε εναλλακτικά πλοία και ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και αντίποινα αρνούμενη να εξάγει σε πελάτες που τηρούν το ανώτατο όριο. Exxon Κινητή Εταιρεία αξιωματούχοι εξέθεσαν παρόμοιες σκέψεις με την ΕΕ σε μια παρουσίαση τον Αύγουστο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Το σχέδιο της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών εξαρτάται από την έγκρισή του από την G-7. Εάν η G-7 δεν καταλήξει σε δική της συμφωνία, θα τεθεί επί του παρόντος σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση των ρωσικών πετρελαϊκών υπηρεσιών, την οποία ενέκρινε η ΕΕ τον Ιούνιο.

Οι ΗΠΑ πίεσαν για το ανώτατο όριο εν μέρει επειδή οι αξιωματούχοι φοβούνταν ότι η απαγόρευση της ΕΕ θα οδηγούσε σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ είχαν επίσης συζητήσει ιδιωτικά με συμμάχους χρησιμοποιώντας εργαλεία επιβολής, όπως δευτερεύουσες κυρώσεις παράλληλα με το ανώτατο όριο, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo έχει αποκλείσει δημοσίως αυτή την επιλογή, προσθέτοντας στον σκεπτικισμό ότι το σύστημα ανώτατου ορίου τιμών θα λειτουργήσει.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ήταν δύσκολο να δούμε το ανώτατο όριο να λειτουργεί χωρίς μηχανισμό επιβολής, κυρίως επειδή βασικοί αγοραστές όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά απίθανο να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία.

Καμία απόφαση δεν αναμένεται πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Η ΕΕ στοχεύει να θεσπίσει ένα ανώτατο όριο τιμών γύρω στις 25 Νοεμβρίου, περίπου 10 ημέρες πριν από την έναρξη των νέων κυρώσεων του μπλοκ στις υπηρεσίες για τις ρωσικές αποστολές πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ