Οι προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας της Αγγλίας αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από τη Moody's

Οι προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας της Αγγλίας αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από τη Moody's

Οι προοπτικές για το πιστωτικό αποτέλεσμα του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρήθηκαν σε αρνητικές από την Moody's Investors Service, η οποία ανέφερε παράγοντες όπως η αυξημένη απρόβλεπτη στη χάραξη πολιτικής.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της χώρας στο Aa3, σύμφωνα με δήλωση. Η ενέργεια αξιολόγησης έρχεται αρκετές εβδομάδες αφότου η εταιρεία προειδοποίησε ότι ο μίνι προϋπολογισμός της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αργότερα απορρίφθηκε από την απερχόμενη πρωθυπουργό Λίζ Τράς, κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην οικονομική προσιτότητα του χρέους της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι η αλλαγή στις προοπτικές οφείλεται στην «αυξημένη απρόβλεπτη στη χάραξη πολιτικής» εν μέσω ασθενέστερων προοπτικών ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού και «κινδύνων για την οικονομική προσιτότητα του χρέους από πιθανό υψηλότερο δανεισμό».

Σημείωσε επίσης τον κίνδυνο διαρκούς εξασθένησης της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Η Truss παραιτήθηκε μετά από μια σύντομη και χαοτική θητεία 44 ημερών που την είδε να ανακοινώνει ένα τεράστιο πακέτο μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών πριν χαλαρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ενόψει μιας άγριας αναταραχής στην αγορά διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Η πρεμιέρα της είδε τις αποδόσεις των χρυσών να καταγράφουν μερικές από τις μεγαλύτερες κινήσεις που έχουν καταγραφεί και τη λίρα να βυθίζεται σε χαμηλό όλων των εποχών. Η στερλίνα συσπειρώθηκε περισσότερο από 1% αφού επιβεβαίωσε την παραίτησή της την Πέμπτη.

Τόσο η Fitch Ratings όσο και η S&P Global Ratings μείωσαν τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές μετά τα σχέδια μείωσης των φόρων της Τρας, εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών κινδύνων. Ο S&P βαθμολογεί το έθνος AA, το τρίτο υψηλότερο επίπεδο, ενώ η Fitch Ratings το βαθμολογεί ένα επίπεδο χαμηλότερα στο AA-.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ