Γερμανικός Τύπος: Στα «σκαριά» η συμπαραγωγή αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Στα «σκαριά» η συμπαραγωγή αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα

FAZ: Kαι η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, μετά την ιστορική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκτενές, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Welt που υπογράφει ο Γκέρχαρντ Χέγκμαν αναφέρεται σε σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegman με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της WELT η KMW ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες». Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, αναφέρει μόνο ότι «'οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2' ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται όμως και στην προσεχή επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ελληνικά μέσα, η οποία μέσα στο συνολικό πλαίσιο της ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με στόχο τη στήριξη της Ουκρανία αποκτά υψηλή συμβολική αξία. Μάλιστα «λέγεται ότι το πρώτο γερμανικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου Marder από τα αποθέματα του εξοπλιστικού ομίλου Rheinmetall (σσ: πρόκειται για ένα από τα 40 Marder που έχουν συμφωνηθεί με τη Γερμανία στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής προς στήριξη της Ουκρανίας) θα μπορούσε μάλιστα να παρουσιαστεί στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου».

Πάντως σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW, ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η Rheinmetal. «Ο εξοπλιστικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο μαχητικό όχημα πεζικού Lynx τον επόμενο χρόνο – όπως και η Ουγγαρία, επίσης νατοϊκός εταίρος».

Κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης και με την Κύπρο;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung του Μίχαελ Μάρτενς και η Κύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία, ειδικά μετά την ιστορική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1987. Κάτι τέτοιο «δεν είναι όμως τόσο εύκολο» παρατηρεί η FAZ και εξηγεί διεξοδικά τους λόγους. Η πλήρης άρση του εμπάργκο από «συνοδεύεται και από μεγάλες αμερικανικές προσδοκίες. Εξαιτίας του εμπάργκο η Κύπρος από το 1987 και μετά είχε εξοπλίσει σε μεγάλο βαθμό τις ένοπλες δυνάμεις της με εξοπλισμούς από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα τη Ρωσία. Με την πάροδο των χρόνων η νησιωτική χώρα απέκτησε ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο ρωσικών εξοπλισμών (…) Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πρόσφατα ανώνυμη πηγή, ανέφεραν ότι τα κυπριακά εξοπλιστικά αποθέματα θα ήταν, από αμερικανική σκοπιά, ‘δυνητική επιλογή’ για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι η Λευκωσία ήταν πρόθυμη να εξετάσει μια τέτοια επιλογή, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβανε τουλάχιστον ισοδύναμη αντικατάσταση για το στρατιωτικό υλικό που θα δώριζε στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα αυτό αποτελούσε τουλάχιστον τον υπαινιγμό για στροφής της Κύπρου» σημειώνει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από την κυπριακή κυβέρνηση, με πιο πρόσφατη δήλωση εκείνη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν θα στείλει εξοπλισμούς στην Ουκρανία, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του η Κύπρος, ως κατεχόμενη κατά το ήμισι χώρα, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ισχυρή άμυνα. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «είναι άλλο θέμα» εάν «μια άλλη χώρα είναι πρόθυμη να αντικαταστήσει τα κυπριακά εξοπλιστικά αποθέματα με άλλα ίσης αποτρεπτικής αξίας». Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αποχωριστεί το οπλοστάσιό της πριν από την αντικατάστασή του με τουλάχιστον ίσης αξίας εξοπλισμούς είναι κατανοητό, όχι μόνο ενόψει της τουρκικής απειλής, αλλά και ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όμως μια άμεση αντικατάσταση των κυπριακών εξοπλιστικών συστημάτων που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ φαντάζει δύσκολη, όπως και μια συμφωνία στο πρότυπο της κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με ευρωπαϊκές χώρες. «Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η ρωσική εξοπλιστική βιομηχανία εξοπλισμών έχει χάσει το νησιωτικό κράτος ως πελάτη εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.»

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ