Αύξηση δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών, έρχεται νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Οι τιμές εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος . Η στέγαση, η τροφή και η ιατρική περίθαλψη συμβάλλουν περισσότερο στην ευρεία άνοδο

Αύξηση δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών, έρχεται νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Ένας προσεκτικά παρακολουθούμενος δείκτης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από ότι προβλεπόταν σε υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο, πιέζοντας την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά για να εξαλείψει τον επίμονο πληθωρισμό.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 6,6% από ένα χρόνο πριν, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, έδειξαν στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Από ένα μήνα νωρίτερα, ο βασικός ΔΤΚ σκαρφάλωσε 0,6% για δεύτερο μήνα.

Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκε 8,2% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Η πρόοδος ήταν ευρείας βάσης. Οι δείκτες στέγασης, τροφής και ιατρικής περίθαλψης ήταν οι μεγαλύτεροι από «πολλούς συνεισφέροντες», ανέφερε η έκθεση. Οι τιμές της βενζίνης και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν.

Μετά από μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό πιθανότατα εδραιώνουν μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Νοέμβριο και ώθησαν την κερδοσκοπία για μια πέμπτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους τον Δεκέμβριο. Οι traders τιμολόγησαν επίσης ένα υψηλότερο ανώτατο επιτόκιο της Fed για το επόμενο έτος.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα και οι αποδόσεις του Treasury εκτινάχθηκαν, με το 30ετές επιτόκιο να φτάνει για λίγο το 4%, το υψηλότερο από το 2011. Οι διάμεσες προβλέψεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,4% στον πυρήνα και αύξηση 0,2% στο συνολικό μέτρο.

Η έκθεση τονίζει πώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει διευρυνθεί σε ολόκληρη την οικονομία, διαβρώνοντας τους μισθούς των Αμερικανών και αναγκάζοντας πολλούς να βασίζονται σε αποταμιεύσεις και πιστωτικές κάρτες για να συμβαδίσουν. Ενώ η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να μετριαστεί τους επόμενους μήνες, θα είναι μια αργή πορεία προς τον στόχο της Fed.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντέδρασαν με την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980, αλλά μέχρι στιγμής, η αγορά εργασίας και η καταναλωτική ζήτηση παρέμειναν ανθεκτικές. Το ποσοστό ανεργίας επέστρεψε σε χαμηλό πέντε δεκαετιών τον Σεπτέμβριο και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τους μισθούς για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που απαιτούνται για την κάλυψη της ζήτησης των νοικοκυριών.

Η έκθεση του CPI είναι η τελευταία πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα και θέτει νέες προκλήσεις για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν ισχνές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο. Ήδη, η άνοδος του πληθωρισμού αποτελεί σοβαρή απειλή για αυτές τις προοπτικές.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα των υπηρεσιών και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ, αυξήθηκε 0,7% για δεύτερο μήνα. Τόσο το ενοίκιο του καταφυγίου όσο και το αντίστοιχο ενοίκιο των ιδιοκτητών αυξήθηκαν κατά 6,7% σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι συνιστώσες στέγασης της έκθεσης είναι αυξημένες για αρκετό καιρό, δεδομένης της υστέρησης μεταξύ των αλλαγών σε πραγματικό χρόνο στα ενοίκια και τις τιμές των κατοικιών και όταν αυτές αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Το Bloomberg Economics δεν αναμένει ότι τα ετήσια επιτόκια για τις κύριες συνιστώσες του καταφυγίου θα κορυφωθούν μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακόμη και κατά την κατάργηση του ενοικίου του καταφυγίου, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθούσε να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ρεκόρ, υπογραμμίζοντας το εύρος και το βάθος των πιέσεων στις τιμές.

  • Το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε 0,8% για δεύτερο μήνα και ήταν 11,2% υψηλότερο από ένα χρόνο πριν
  • Ο δείκτης τροφίμων σε εργοτάξια εργαζομένων και σχολεία αυξήθηκε κατά 44,9% από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας τη λήξη ορισμένων δωρεάν προγραμμάτων σχολικών γευμάτων
  • Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν για τρίτο μήνα, ενώ οι τιμές των νέων αυτοκινήτων συνέχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα
  • Τα αεροπορικά εισιτήρια ανέβηκαν. Ενώ οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, έκτοτε άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά
  • Οι Αμερικανοί βίωσαν επίσης υψηλότερες τιμές για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια τον μήνα

Ενώ η Fed βασίζει τον στόχο του 2% σε ξεχωριστό μέτρο πληθωρισμού από το Υπουργείο Εμπορίου, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο ΔΤΚ παρακολουθείται στενά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους εμπόρους και το κοινό. Δεδομένης της μεταβλητότητας των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός δείκτης θεωρείται πιο αξιόπιστο βαρόμετρο του υποκείμενου πληθωρισμού.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Ο OPEC+ ανακοίνωσε πρόσφατα περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και μια πιθανή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης από την κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να γυρίσει μπούμπερανγκ με υψηλότερες τιμές αντλίας.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζει να διαταράσσει τις προμήθειες αγαθών όπως το σιτάρι, ενώ ο Λευκός Οίκος, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ρωσικού αλουμινίου βασικό συστατικό των αυτοκινήτων και των iPhone, ως απάντηση στη στρατιωτική κλιμάκωση της χώρας στην Ουκρανία.

«Αυτό που πραγματικά παίζει ρόλο στον ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου είναι η συνεδρίαση της FOMC του Δεκεμβρίου και τα νέα δεν είναι καλά: Η υψηλότερη από την αναμενόμενη εκτύπωση του ΔΤΚ θα δυσκολέψει τη Fed να επιβραδύνει σε μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, όπως ανέφερε στην τελευταία dot plot που θέλει να κάνει», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg.

Αξιωματούχοι της Fed έχουν επανειλημμένα τονίσει τις τελευταίες εβδομάδες την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ακόμη και αν αυτό σημαίνει υψηλότερη ανεργία και ύφεση. Σε πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι, «το κόστος της λήψης πολύ λίγης δράσης για τη μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα υπερέβαινε το κόστος της ανάληψης υπερβολικής δράσης».

Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να συντρίψουν τον πληθωρισμό, στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει ειδείνωση των οικονομικών προοπτικών παγκοσμίως. Εξαιρουμένης της άνευ προηγουμένου πτώσης το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο ασθενέστερο επίπεδο από το 2009, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, το κόστος των αγαθών παρέμεινε αμετάβλητο από τον Αύγουστο. Υπηρεσίες τιμές λιγότερη ενέργεια αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο από το 1990 σε μηνιαία βάση. Οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών στηρίζουν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών και έχουν συμβάλει στη μείωση της ζήτησης αγαθών. Εν τω μεταξύ, ένα ισχυρό δολάριο μειώνει την ξένη ζήτηση για προϊόντα αμερικανικής κατασκευής.

Οι τιμές που καταβλήθηκαν στους αμερικανούς παραγωγούς αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, καθοδηγούμενες σε μεγάλο βαθμό από το κόστος των υπηρεσιών, έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας χθές, πιθανώς προμηνύοντας συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή για τις υπηρεσίες. Οι τιμές παραγωγού για τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκαν επίσης.

Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη τόνισε πώς ο πληθωρισμός συμπιέζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο και μειώθηκαν κατά 3% από ένα χρόνο νωρίτερα, επιμηκύνοντας μια σειρά μειώσεων που χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ