Πολύ μικρή ύφεση βλέπει ο Μπάϊντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για το κοινό των ΗΠΑ να προετοιμαστεί για ύφεση. Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τρίτη για επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία

Πολύ μικρή ύφεση βλέπει ο Μπάϊντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανή, αλλά ότι οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν «πολύ μικρή» και ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να ξεπεράσει τις αναταράξεις.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ύφεση. Αν είναι, θα είναι μια πολύ μικρή ύφεση. Δηλαδή, θα κινηθούμε ελαφρώς προς τα κάτω», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του την Τρίτη στο CNN.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για οικονομικό παραπάτημα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2022 στο 1,6% και την κράτησε στο 1% για το 2023. Περιέκοψε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 και προειδοποίησε για επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε νομοθετικά επιτεύγματα που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους για τα αμερικανικά νοικοκυριά, όπως οι διατάξεις για τις τιμές των φαρμάκων στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, και είπε ότι θα μετριάσουν το πλήγμα οποιασδήποτε στασιμότητας ή ύφεσης και σηματοδότησαν μια δυσπιστία στις προειδοποιήσεις των ειδικών.

«Κάθε έξι μήνες το λένε αυτό», είπε για τις προειδοποιήσεις ύφεσης. "Υπάρχουν τόσα πολλά που έχουν επιτευχθεί που η ιδέα ότι υπάρχει κάτι -- υπάρχει ένας αυτοματισμός σε ύφεση και απλά δεν είναι -- απλά δεν υπάρχει".

Ερωτηθείς κατηγορηματικά αν ο αμερικανικός λαός πρέπει να προετοιμαστεί για ύφεση, ο Μπάιντεν απάντησε: «Όχι».

Το μοντέλο πιθανότητας ύφεσης του Bloomberg Economics τον Σεπτέμβριο έδειξε 30% πιθανότητα ύφεσης που ξεκινά μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτή η εκτίμηση που βασίζεται σε μοντέλα μπορεί ακόμη και να υποτιμήσει τον κίνδυνο, με την επιταχυνόμενη σύσφιξη της Fed να καθιστά μια ύφεση μεγάλη πιθανότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την ομάδα Bloomberg Economics των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ