Ιστορική ημέρα: Για πρώτη φορά η Ελλάδα ηλεκτροδοτήθηκε 100% από «πράσινη ενέργεια»

Ιστορική ημέρα: Για πρώτη φορά η Ελλάδα ηλεκτροδοτήθηκε 100% από «πράσινη ενέργεια»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW) καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση, καθώς η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν σε επίπεδα από 98% έως 121%, υπερβαίνοντας το μέγεθος του καθαρού φορτίου στο Σύστημα Μεταφοράς.

Eurostat: Η θέση της Ελλάδας στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά το 6μηνο του 2022

«Η άνθηση των ΑΠΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες πράσινης ενέργειας συνεχίζουν αμείωτα, με τη χώρα να ξεπερνά το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος και με 11,5 επιπλέον GW έργων να έχουν λάβει Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Κρίσιμα για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι τα έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων, μέσα από τα οποία δημιουργείται ικανός ηλεκτρικός χώρος για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ και προσθέτει:

Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά πρόκειται να αυξήσει τη χωρητικότητα του Συστήματος Μεταφοράς για μονάδες πράσινης ενέργειας σε περίπου 28 GW -από 17 GW σήμερα- ξεπερνώντας κατά 4 GW τον αντίστοιχο στόχο του ΕΣΕΚ για την ίδια περίοδο.

Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει με αφορμή το ρεκόρ της Παρασκευής η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές (τιμή αποζημίωσης των παραγωγών) για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται σε 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αιολικά πάρκα, 190 ευρώ για τους λιγνιτικούς σταθμούς και 499 ευρώ για τους σταθμούς φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι για τα νέα αιολικά πάρκα που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ και αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια, η τιμή αποζημίωσης είναι ακόμα χαμηλότερη και διαμορφώνεται στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ