Η ΕΚΤ βάζει φρένο στα Bonus

Ο ανώτατος επόπτης Enria προειδοποίησε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο . Η ΕΚΤ στο παρελθόν έχει παρέμβει για να περιορίσει τις δεξαμενές μπόνους των τραπεζών

Η ΕΚΤ βάζει φρένο στα Bonus

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει την πίεση σε ορισμένες τράπεζες να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα μπόνους του 2022 εν μέσω φόβων για τις σκοτεινές οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με πληροφορίες..

Η κορυφαία τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης δήλωσε πρόσφατα σε μεμονωμένους δανειστές ότι αναμένει συγκράτηση στις μεταβλητές αμοιβές και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί ότι η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων, ανέφεραν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην προσδιοριστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι προειδοποιήσεις έχουν αυξηθεί επειγόντως, με την ΕΚΤ να βλέπει τώρα μια πιο απότομη επιβράδυνση στην Ευρώπη το επόμενο έτος ως πιθανό σενάριο, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η αυξανόμενη πίεση έρχεται καθώς αρκετές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των IniCredit SpA, Commerzbank και Deutsche Bank AG, έδωσαν πρόσφατα ανοδική καθοδήγηση, ακόμη και με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων να επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές. Οι δανειστές έχουν επίσης πει ότι είναι απίθανο να χρειαστεί να κάνουν μαζικές πιστωτικές προβλέψεις ακόμη και με την πρόσθετη πρόκληση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι δανειστές μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. Υπάρχει «κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο Andrea Enria, ο οποίος ηγείται του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και πλήρες μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», είπε.

Η ΕΚΤ έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμη να παρέμβει εάν πιστεύει ότι τα σχέδια μπόνους μιας τράπεζας είναι υπερβολικά στο πλαίσιο αυξημένων οικονομικών κινδύνων. Προέτρεψε σε ιδιαίτερη συγκράτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid και στη συνέχεια ανάγκασε αρκετούς δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG και UniCredit Spa, να μειώσουν τις δεξαμενές μπόνους τους για το 2020, ανέφερε το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα μπόνους τείνουν να αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσό εκροών κεφαλαίου από τα μερίσματα, αν και παραδείγματα όπως η Deutsche Bank δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όπως όλες οι εκροές, η μεταβλητή αποζημίωση μπορεί να καταβροχθίσει τα οικονομικά αποθέματα μιας επιχείρησης.

Η πίεση της ΕΚΤ δημιουργεί ένα αίνιγμα για πολλές τράπεζες καθώς οδεύουν προς υγιή κέρδη μετά από ισχυρά αποτελέσματα συναλλαγών. Αυτό συνήθως οδηγεί σε προσδοκίες μεταξύ των τραπεζιτών ότι θα λάβουν υψηλότερα μπόνους. Πολλοί δανειστές έχουν επίσης υποσχεθεί να κάνουν σημαντικές πληρωμές στους επενδυτές τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας τους ενδεχομένως για αντίδραση των μετόχων εάν καταλήξουν να μειώσουν αυτά τα ποσά.

Ωστόσο, η επιλογή μιας αυστηρής προσέγγισης όσον αφορά τις προβλέψεις και ο εξαναγκασμός των τραπεζών σε χαμηλότερες πληρωμές μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα για την ΕΚΤ. Ο Enria είπε στην πρόσφατη ομιλία του ότι οι προειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της πανδημίας Covid ότι οι πιστωτικές αθετήσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά αποδείχθηκαν πολύ απαισιόδοξες, τροφοδοτώντας μια στάση μεταξύ των τραπεζών «να απορρίψουν τις εκκλήσεις των εποπτών τους για σύνεση ως αδικαιολόγητο συντηρητισμό».

Η ΕΚΤ το 2020 προέτρεψε τις τράπεζες να αφήσουν στην άκρη τις μεγάλες προβλέψεις ενόψει των lockdown του Covid, τα οποία δημιούργησαν μεγάλη τροχοπέδη στα κέρδη εκείνης της χρονιάς. Η εποπτική αρχή εφάρμοσε επίσης μια de-facto απαγόρευση των μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών που αποδείχθηκε επιζήμια για τις αποτιμήσεις των τραπεζών και έγινε στόχος δημόσιας κριτικής από αρκετούς υψηλού προφίλ τραπεζίτες της ζώνης του ευρώ.

Η ΕΚΤ κατάργησε τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία στα μερίσματα και τα μπόνους το 2021 και αντ' αυτού τους αντικατέστησε με μια έκκληση προς τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια συνετή προσέγγιση, όταν αποφασίζουν για μπόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ