Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σε διψήφιο ποσοστό ρεκόρ 10%, στο κόκκινο η πίεση στην ΕΚΤ

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Σεπτέμβριο· est. 9.7% . Τα στοιχεία αυξάνουν την πίεση στην ΕΚΤ για τα επιτόκια του Οκτωβρίου

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σε διψήφιο ποσοστό ρεκόρ 10%, στο κόκκινο η πίεση στην ΕΚΤ

Η οικονομική κρίση της ευρωζώνης εντάθηκε με την πρώτη ανάγνωση διψήφιου πληθωρισμού, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 10% από ένα χρόνο πριν τον Σεπτέμβριο, έδειξαν στοιχεία της Eurostat την Παρασκευή. Αυτό είναι περισσότερο από τη διάμεση πρόβλεψη του 9,7% σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg και σηματοδοτεί τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που το αποτέλεσμα έχει ξεπεράσει τη συναίνεση.

Η ενέργεια και τα τρόφιμα οδήγησαν για άλλη μια φορά τον πληθωρισμό, αν και ένας υποκείμενος δείκτης που τις αποκλείει ξεπέρασε επίσης τις εκτιμήσεις για να φτάσει στο ιστορικό υψηλό του 4,8%.

Τα στοιχεία αυτά έχουν αποδειχθεί κρίσιμα για την ώθηση της δυναμικής προς μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τους προηγούμενους μήνες και αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό να ενθαρρύνει τις εκκλήσεις για άλλη μια μεγάλη κίνηση στην επόμενη απόφαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα άρχισαν να τιμολογούν με δεύτερη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι μεγάλο, επειδή απέχουμε ακόμη πολύ από τα ποσοστά που συνάδουν με τον πληθωρισμό του 2%», δήλωσε την Τετάρτη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Μαρτίνς Καζάκς, σε συνέντευξή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου η αύξηση των τιμών ήταν 22,5%. «Θα συμπαρατασσόμουν με 75 μονάδες βάσης».

Ενώ οι αξιωματούχοι ενέτειναν την επιθετικότητά τους με μια κίνηση αυτού του μεγέθους στις 8 Σεπτεμβρίου, προσπάθησαν επίσης να διαφοροποιήσουν την εμπειρία της ευρωζώνης με εκείνη των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή τους καθοδηγείται πολύ περισσότερο από την προσφορά από την κατάσταση των τιμών καταναλωτή που προωθείται από τη ζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακόμα κι έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι νευρικοί σε μια ακόμη ανάγνωση ρεκόρ. Ο Μπόρις Βούιτσιτς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας που θα ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιανουάριο, προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ότι "όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, όταν πλησιάζει σε διψήφια επίπεδα, μπορεί να γίνει ασθένεια από μόνος του".

Με τη Ρωσία να λιμοκτονεί η Ευρώπη από προμήθειες φυσικού αερίου και τον χειμώνα να πλησιάζει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζονται για ακόμη πιο δύσκολους μήνες. Οι αυξήσεις των τιμών ενδέχεται να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο σε ορισμένες χώρες, ενώ οι υφέσεις γίνονται όλο και πιο πιθανές.

Οι τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ συμβαδίζουν με αυτή την άποψη. Οι αξιωματούχοι τη Δευτέρα αύξησαν την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης το επόμενο έτος κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,2%, ξεπερνώντας αισθητά τις προοπτικές της ίδιας της ΕΚΤ. Λίγες ώρες αργότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της βλέπουν επίσης τον κίνδυνο ενός υψηλότερου αποτελέσματος.

«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι κυρίως ανοδικοί, αντανακλώντας κυρίως την πιθανότητα περαιτέρω σημαντικών διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό», είπε στους νομοθέτες. «Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια τις επόμενες συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των πληθωριστικών προσδοκιών».

Μια σχετικά σφιχτή αγορά εργασίας μπορεί να εντείνει τέτοιες πιέσεις. Μια ξεχωριστή έκθεση της Eurostat έδειξε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη διατηρήθηκε στο ιστορικό χαμηλό 6,6% τον Αύγουστο.

Πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, καθένας από τους 40 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεψε αποτελέσματα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, με τέσσερις να υπολογίζουν στο 10%.

Το πραγματικό αποτέλεσμα συγκάλυψε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των περιφερειών του ευρώ. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η αύξηση των τιμών αυξήθηκε πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Οι εκπτώσεις στο τέλος του καλοκαιριού στις δημόσιες συγκοινωνίες και τα καύσιμα συνέβαλαν στην αύξηση του κέρδους στο 10,9%, το υψηλότερο ονομαστικό ποσοστό που παρατηρείται στις βιομηχανικές οικονομίες της Ομάδας των Επτά από τότε που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση. Η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο σημείωσαν επίσης σημαντικές επιταχύνσεις.

Αντίθετα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε απροσδόκητα στη Γαλλία και εξασθένησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στην Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ