Στα τάρταρα η λίρα έναντι του δολαρίου

Η στερλίνα επεκτείνει την πτώση έναντι του δολαρίου στις ασιατικές συναλλαγές. Η περαιτέρω πτώση των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ενισχύσει τις εκκλήσεις για δράση της BOE

Στα τάρταρα η λίρα έναντι του δολαρίου

Η λίρα βυθίστηκε 4,7% σε χαμηλό ρεκόρ αφού ο Υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κβάρτενγκ, δεσμεύθηκε να συνεχίσει με περισσότερες μειώσεις φόρων, ακόμη και καθώς οι αγορές έδειξαν μια καταδικαστική ετυμηγορία για τις δημοσιονομικές πολιτικές του νέου υπουργού Οικονομικών.

Το μεγαλύτερο μέρος της διολίσθησης του νομίσματος τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σε ένα ξέφρενο ξεπούλημα 20 λεπτών, προκαλώντας κραυγές για ένα γρήγορο κραχ από τους εμπόρους. Το πολιορκημένο νόμισμα υποχώρησε στα 1,0350 δολάρια, καθώς οι επενδυτές τιμώρησαν την καγκελάριο για την αμετανόητη εξόρμησή του για ανάπτυξη. Ήταν στα 1,0558 δολάρια το μεσημέρι στο Τόκιο.

Η πτώση ακολούθησε τη δημοσίευση την Παρασκευή του «Σχεδίου Ανάπτυξης» της κυβέρνησης, ενός προϋπολογισμού σε όλα εκτός από το όνομα και το μεγαλύτερο φορολογικό δώρο εδώ και μισό αιώνα. Εάν η πορεία συνεχιστεί και διευρυνθεί σε ευρύτερες αγορές, υπάρχει κίνδυνος η σημερινή κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιλ Τράς να ωθηθεί σε κρίση που θα μπορούσε να αναγκάσει μια ταχεία πολιτική απάντηση.

«Το κραχ της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του ισχύς βρίσκεται υπό πολιορκία», δήλωσε η Τζέσικα Αμίρ, υπεύθυνη στρατηγικής στη Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ. «Η λίρα είναι ένα μουστάκι μακριά από την ισοτιμία και η κατάσταση θα επιδεινωθεί από εδώ και πέρα».

Τα hedge funds είχαν αυξήσει τα ανοδικά στοιχήματα στη στερλίνα λίγες ημέρες πριν, με τους μοχλευμένους επενδυτές να προσθέτουν 13.488 καθαρά long συμβόλαια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 20 Σεπτεμβρίου, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο, δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Το μέγεθος της ενδοημερήσιας πτώσης της λίρας τη Δευτέρα ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg από το 1971. Η πτώση υπερίσχυσε της πτώσης που ακολούθησε την ψηφοφορία για το Brexit το 2016 και οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης δείχνουν ότι οι πιθανότητες πτώσης του νομίσματος στην ισοτιμία με το δολάριο έχουν πλέον αυξηθεί στο 54% φέτος.

Η Τράς θα αντιμετωπίσει μια εξέγερση από τους οπαδούς των Τόρις εναντίον των φορολογικών περικοπών της εάν η λίρα πέσει στην ισοτιμία με το δολάριο, ανέφερε η Telegraph το Σάββατο. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι στις αγορές ζητούν ήδη επείγουσα δράση της BOE για να ανακόψει την παλίρροια, μια άνευ προηγουμένου ενέργεια στη σύγχρονη εποχή που θα κινδύνευε να αυξήσει την αίσθηση πανικού.

«Η κλίμακα της κίνησης σήμερα σημαίνει ότι η BOE θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση, τουλάχιστον για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποια σταθερότητα», δήλωσε ο John Bromhead, στρατηγικός νομισμάτων στο Australia &new Zealand Banking Group στο Σίδνεϊ. Μια «αύξηση μεταξύ των συνεδριάσεων έρχεται», με τους traders να τιμολογούν ήδη μια αύξηση 100 μονάδων βάσης από την κεντρική τράπεζα τον Νοέμβριο, είπε.

Ο Κβάρτενγκ, κατάργησε το ανώτατο επίπεδο του φόρου εισοδήματος και μείωσε τον βασικό συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αντιστρέφοντας παράλληλα την αύξηση του φόρου μισθοδοσίας της Εθνικής Ασφάλισης που είχε εισαχθεί νωρίτερα φέτος. Την Κυριακή, εμφανίστηκε ανενόχλητος από την άγρια απάντηση που έστειλε τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου να καταρρεύσουν, λέγοντας στην τηλεόραση του BBC ότι δεν θα σχολιάσει τις κινήσεις της αγοράς, αλλά όταν πρόκειται για μειώσεις φόρων, έρχονται περισσότερα».

«Είμαστε εδώ μόνο 19 ημέρες», είπε ο Υπουργός. «Θέλω να δω, τον επόμενο χρόνο, τους ανθρώπους να διατηρούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, γιατί πιστεύω ότι ο βρετανικός λαός είναι αυτός που θα οδηγήσει αυτήν την οικονομία».

Οι αποδόσεις των βρετανικών gilts αυξήθηκαν κατά ένα ποσό ρεκόρ την Παρασκευή. Εάν διατηρηθεί, η αύξηση θα διογκώσει δραματικά το κόστος των επιπλέον 400 δισεκατομμυρίων λιρών (422 δισεκατομμύρια δολάρια) δανεισμού που εκτιμάται ότι απαιτείται τα επόμενα πέντε χρόνια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάπτυξης, προσθέτοντας σε ένα νομοσχέδιο επιτοκίων που ήδη διογκώνεται χάρη στον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που έχει ήδη άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το χάσμα πολιτικής που έχει ανοίξει με τους Τόρις στο ετήσιο συνέδριό του, το οποίο ξεκίνησε στο Λίβερπουλ την Κυριακή. Ο ηγέτης Κιρ Στάρμερ, δήλωσε στο BBC ότι θα αντιστρέψει το πιο εντυπωσιακό μέτρο του Κβάρτενγκ, την κατάργηση του κορυφαίου συντελεστή 45% του φόρου εισοδήματος που επιβάλλεται σε κέρδη άνω των 150.000 λιρών.

Το σορτάρισμα της λίρας «δεν είναι μόνο το αγαπημένο εμπόριο της αγοράς για έναν δείκτη στασιμοπληθωρισμού, αλλά η λίρα αντιμετωπίζει επίσης ένα ζήτημα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, στρατηγικός νομισμάτων στην Oversea-Chinese Banking Corp. στη Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ