Βαθαίνει η οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη

Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχωρεί στο 48,2, σύμφωνα με την εκτίμηση των οικονομολόγων Τόσο η μεταποίηση όσο και οι υπηρεσίες σημείωσαν συστολή

Βαθαίνει η οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ διαβρώνει τη ζήτηση και αναγκάζει ορισμένες επιχειρήσεις να περιορίσουν την παραγωγή.

Εκτός από τους μήνες όπου υπήρχαν lockdown, ένας δείκτης υπευθύνων προμηθειών που καταρτίζει η S&P Global υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Η ύφεση επιταχύνθηκε στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν και τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες.

Σε ολόκληρη την οικονομία της ευρωζώνης, το αυξανόμενο κόστος έχει βάλει φρένο στη συσσωρευμένη ζήτηση που ακολούθησε την πανδημία, ενώ οι καθυστερημένες αποστολές ενέργειας της Ρωσίας αναγκάζουν τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές αυτόν τον χειμώνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η έκθεση της Παρασκευής δείχνει ότι οι εταιρείες μειώνουν τις προοπτικές τους και συγκρατούν τις προσλήψεις. Δεν είναι μόνο η Ευρώπη: τα στοιχεία που αναμένονται αργότερα την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι ένας ξεχωριστός δείκτης PMI για τις ΗΠΑ παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο των 50 που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Οι πρώτες ενδείξεις του PMI υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, ρυθμός που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο απότομος τους τρεις μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένα πιθανό φωτεινό σημείο ήταν τα σημεία συμφόρησης εφοδιασμού που φαίνεται να συνεχίζουν να χαλαρώνουν. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ωστόσο, αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές πιέσεις που έμοιαζαν σαν να επρόκειτο να υποχωρήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων, με αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά τους να κλονίσουν τις προσδοκίες για τις τιμές.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την τιθάσευση του πληθωρισμού, αποφεύγοντας παράλληλα μια σκληρή προσγείωση για την οικονομία, γίνεται επομένως όλο και πιο δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ