Η Γερμανία εθνικοποιεί τη Uniper

Η κυβέρνηση θα διοχετεύσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ενίσχυσης κεφαλαίου. Το γερμανικό κράτος θα κατέχει το 99% της Uniper με την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Η Γερμανία εθνικοποιεί τη Uniper

Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει την Uniper SE σε μια ιστορική κίνηση για τη διάσωση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ενεργειακού τομέα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα. 

Η κυβέρνηση στο Βερολίνο θα διοχετεύσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας με έδρα το Ντίσελντορφ μέσω αύξησης κεφαλαίου στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή, ανέφερε η φινλανδική μητρική εταιρεία Fortum Oyj, σε δήλωσή της.

Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη, στέλνοντας τις τιμές για εναλλακτικές πηγές στα ύψη.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper , η εκποίηση της Uniper είναι το σωστό βήμα που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum.

Ως μέρος της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αγοράζοντας το μερίδιο ελέγχου της Fortum περίπου 78% για περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η Fortum, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σόλτς, είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper τους επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν τον χειμώνα.

Η Uniper έχει ήδη λάβει μια σειρά από πακέτα διάσωσης και δάνεια διάσωσης, τα οποία ξεπεράστηκαν γρήγορα από την κλίμακα της κρίσης και απαιτείται πιο ισχυρή κρατική στήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ