Σε ιστορική εξαγορά τριών εταιριών φυσικού αερίου προχωρά η Γερμανία

Η Γερμανία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Uniper, την VNG και τη SEFE Η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει το μερίδιο Uniper της Fortum στην ονομαστική τιμή

Σε ιστορική εξαγορά τριών εταιριών φυσικού αερίου προχωρά η Γερμανία

Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να εξαγοράσει την Uniper SE και δύο άλλους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου σε ένα ιστορικό βήμα για να αποφύγει την κατάρρευση της αγοράς ενέργειας.

Η κρατική ιδιοκτησία της Uniper, της VNG AG και της εξασφάλισης ενέργειας για την Ευρώπη GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση υπό συζήτηση, σλυμφωνα με έγκυρες πηγές.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το μερίδιο ελέγχου της Forum Oyj στην Uniper, έναντι ονομαστικής τιμής και στη συνέχεια θα εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η κίνηση αυτή θα αποδυνάμωνε τα μερίδια των εναπομεινάντων εξωτερικών μετόχων της Uniper. Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα μπορούσε να εξαχθεί συμπέρασμα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να συμπιέσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κυβερνητικών διασώσεων και δανείων διάσωσης. Αλλά αυτά τα μέτρα επισκιάζονται όλο και περισσότερο από την κλίμακα της κρίσης και υπάρχει κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη. Μια συντονισμένη επίθεση στις τρεις εταιρείες θα σηματοδοτούσε μια σαφή κλιμάκωση της απάντησης της Ευρώπης στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Με τον κύριο αγωγό της Ρωσίας προς τη Γερμανία να έχει διακοπεί, η Uniper πρέπει να προμηθεύεται εναλλακτικές προμήθειες και συγκεντρώνει απώλειες έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Οι τρεις εταιρείες αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των ενεργειακών υποδομών της Γερμανίας, φέρνοντας φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο για να πυροδοτήσουν τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, να λειτουργήσουν εργοστάσια και να θερμάνουν σπίτια. Τα φυσικά περιουσιακά τους στοιχεία βοηθούν στην αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας, ενώ οι ομάδες εμπόρων τους αγοράζουν και πωλούν συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την οικονομία της ηπείρου στη ζωή και τις κοινωνίες σταθερές.

Ερωτηθείς για τα σχέδια εθνικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, τα επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».

Μία από αυτές τις επιπλοκές είναι η φινλανδική επιχείρηση Fortum. Έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη μονάδα της, αλλά κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να επεκτείνει τις πιστώσεις. Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει μερίδιο 30% στην Uniper.

Η VNG, η οποία προμηθεύει φυσικό αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς, υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα. Το επιπλέον κόστος για να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές για να εκπληρώσει τα δικά της συμβόλαια προβλέπεται να αυξηθεί στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ φέτος, δήλωσε η μητρική της εταιρεία EnBW.

Η ανάληψη της ιδιοκτησίας της SEFE είναι επίσης δύσκολη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης κεφαλαίων στη Μόσχα. Τον Ιούλιο, Γερμανοί αξιωματούχοι άνοιξαν την πόρτα στην εθνικοποίηση της SEFE, ψηφίζοντας νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρείες στην κηδεμονία της παρά τη βούληση του ιδιοκτήτη τους.

Στην περίπτωση της SEFE, η οποία βρίσκεται σε κηδεμονία από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom έδωσε τη θυγατρική τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ