Υπό πίεση η Κομισιόν

Όλα τα μάτια στις ανακοινώσεις της Τετάρτης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Υπό πίεση η Κομισιόν

Όλα τα μάτια της Ευρώπης, είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη, σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, ζήτησε «επείγουσα παρέμβαση» στην αγορά ενέργειας και αυτή την εβδομάδα πρέπει να ανταποκριθεί. Αν όμως η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα ήταν κάποια ένδειξη, η εξεύρεση συγκεκριμένων μέτρων που θα υποστηρίζονται από όλους θα είναι δύσκολη.

Οι προτάσεις για υποχρεωτικές περικοπές στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η έκκληση της Γερμανίας να μοιραστεί τυχόν πλεονάζουσα προσφορά πυροδότησαν εντάσεις την Παρασκευή.

Περισσότερες από τις μισές χώρες έθεσαν την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου , αλλά ήταν διχασμένες σχετικά με το πώς ακριβώς θα το πράξουν.

Η φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Twitter, ότι η προπαρασκευαστική συνεδρίαση των επιτρόπων αυτής της εβδομάδας θα επικεντρωθεί στην εκ νέου διοχέτευση των κερδών των εταιρειών ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας στήριξη ρευστότητας και μειώνοντας τη ζήτηση.

Αλλά η ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ θα είναι μόνο η αρχή: η Τσεχική Προεδρία θέλει ένα άλλο έκτακτο ενεργειακό συμβούλιο στο τέλος του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ