Βρετανία: Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε το «πάγωμα» στους λογαριασμούς ενέργειας για δύο χρόνια

Βρετανία: Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε το «πάγωμα» στους λογαριασμούς ενέργειας για δύο χρόνια

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη, τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Δεν θα ξεπεράσουν τις 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) το χρόνο οι τιμές που θα πρέπει να πληρώσει ένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία τα επόμενα 2 χρόνια σε λογαριασμούς ενέργειας, καθώς το κράτος θα καλύψει τη διαφορά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα (8.9.2022) η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας.

Επειδή αναμένεται μεγάλη αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας, η οποία φυσικά θα επηρεάσει τους λογαριασμούς των μέσων νοικοκυριών, η Λιζ Τρας κάνει πραγματικότητα τα νέα μέτρα που είχε προαναγγείλει, καλύπτοντας τα ποσά για τους καταναλωτές από 2.500 στερλίνες και πάνω.

Ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση παγώνει, όπως αναμενόταν, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη, τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.

Το συνολικό κόστος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ), ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό. Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές «πρόκειται για την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ιστορία της Βρετανίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ