Τσίμπησε προς τα πάνω το ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάγνωση του 0,6% Οι καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες στήριξαν την οικονομική δραστηριότητα

Τσίμπησε προς τα πάνω το ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το β ́ τρίμηνο, με την αναθεώρηση να αποκαλύπτει μεγαλύτερη στήριξη από τις καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες.

Η παραγωγή αυξήθηκε 0,8% από τους προηγούμενους τρεις μήνες, ισχυρότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για 0,6%, καθώς τα κέρδη στην καταναλωτική δαπάνη αντιστάθμισαν σθεναρά, την οπισθοδρόμηση από το εμπόριο. Η απασχόληση αυξήθηκε 0,4% κατά τη διάρκεια της περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρέθηκε σε πιο σταθερή από την αναμενόμενη βάση καθώς όδευε προς τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή αντιμετωπίζει αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και πιθανές ελλείψεις εφοδιασμού λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αναλυτές φοβούνται ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, με επιχειρηματικές έρευνες να δείχνουν ότι τα εργοστάσια ήδη επιβραδύνονται καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών επιδεινώνεται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν τω μεταξύ, ετοιμάζονται για νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg να προβλέπουν αύξηση 75 μονάδων βάσης. Ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι είναι σημαντικό να αναλάβουμε δυναμική δράση τώρα για να αποτρέψουμε την εδραίωση του πληθωρισμού, άλλοι προειδοποιούν ότι οι επιθετικές αυξήσεις κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τους οικονομικούς πόνους της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ