Σε αγώνα δρόμου για να ανταποκριθεί στην εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου η Ευρώπη

Μάχη για να αποτραπεί μια ενεργειακή καταστροφή

Σε αγώνα δρόμου για να ανταποκριθεί στην εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου η Ευρώπη

Η Ευρώπη αγωνίζεται να αποτρέψει μια ενεργειακή καταστροφή αυτόν τον χειμώνα που απειλεί να μετατραπεί σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι αντέδρασαν στην απόφαση της Ρωσίας αργά την Παρασκευή να κρατήσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου κλειστό επ ' αόριστον. Το ευρώ επίσης διολίσθησε. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παλεύουν τώρα με το πώς να περιορίσουν δραματικά τη ζήτηση και επίσης να αποτρέψουν τις άγριες διακυμάνσεις της αγοράς που διαχέονται σε ευρύτερη οικονομική αναστάτωση.

Η Σουηδία και η Φινλανδία δημιούργησαν έκτακτους μηχανισμούς ασφαλείας το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αγωνίζονται με τις απαιτήσεις εξασφαλίσεων σε μια προσπάθεια να απτρέψουν μια κρίση τύπου Lehman Brothers. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συζητήσουν ριζοσπαστικές προτάσεις για περιορισμό των τιμών ενέργειας όταν πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή -- συμπεριλαμβανομένων ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου και αναστολής των συναλλαγών παραγώγων ενέργειας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock προειδοποίησε για διακοπή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης καθώς οι προμήθειες στενεύουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το κεντρικό ερώτημα θα είναι «εάν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για όλους τους ανθρώπους στην Ευρώπη ή όχι», δήλωσε h Μπέρμποκ σε συνάντηση Γερμανών πρεσβευτών στο Βερολίνο τη Δευτέρα. «Θα δοκιμαστούμε σκληρά από αυτό το ερώτημα». Μια κατάρρευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο θα ήταν μια νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε.

Οι αυστριακές ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει διακοπή στις προμήθειες στους τελικούς χρήστες και ότι η τρέχουσα προσφορά είναι επαρκής εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω περικοπές. Η OMV AG, ο μεγαλύτερος πάροχος ορυκτών καυσίμων της χώρας, δήλωσε ότι λαμβάνει μόνο το 30% των συμβατικών όγκων φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο του Nord Stream. Οι αποθήκες αποθήκευσης της χώρας είναι περίπου 68% γεμάτες και επί του παρόντος βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν το 80% μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Gas Infrastructure Europe.

Η βοήθεια ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας για να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας πιθανότατα δεν θα αποτρέψει μια οικονομική ύφεση, σύμφωνα με την ING Groep NV. Η χώρα ανακοίνωσε την Κυριακή μέτρα που περιλαμβάνουν υψηλότερες επιδοτήσεις για νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, πληρωμές σε φοιτητές και συνταξιούχους και ανώτατο όριο στις τιμές ενέργειας. Το πλήρες πρόγραμμα ενδέχεται να μην τεθεί σε λειτουργία φέτος και με μικρή στήριξη για εταιρείες ή νοικοκυριά που δεν λαμβάνουν κοινωνικές μεταβιβάσεις, «το πακέτο πιθανότατα θα αποτύχει στην αποτροπή της ύφεσης της ευρύτερης οικονομίας», ανέφερε η τράπεζα.

Οι τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην ενεργειακή κρίση επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του selloff της αγοράς. Η χαλυβουργία Thyssenkrupp AG, η εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Valeo, η εταιρεία χημικών BASF SE, η τσιμεντοβιομηχανία Cie de Saint-Gobain και η εταιρεία φυσικού αερίου Uniper SE είναι μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη τη Δευτέρα. Υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών θέλει να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Μια έρευνα του Termometro Politico που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ανέφερε ότι το 51% των ερωτηθέντων θέλει να άρει τις κυρώσεις, με το 44% να τάσσεται υπέρ της διατήρησής τους. Το 43% των Ιταλών πιστεύει ότι ήταν λάθος να τους επιβάλει εξαρχής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Quorum/YouTrend για το SkyTG24 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η μείωση του Nord Stream ώθησε προς τα πάνω το κόστος λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Η γερμανική ισχύς για τον επόμενο μήνα αυξήθηκε έως και 16%, ενώ η τιμή αναφοράς για το επόμενο έτος αυξήθηκε 33% στα 675 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτός ο δείκτης αναφοράς εκτινάχθηκε πάνω από τα 1.000 ευρώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουγγαρία είναι αδιάλειπτες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Tamas Menczer στη δημόσια τηλεόραση M1 τη Δευτέρα. Η χώρα, η οποία έχει αντιταχθεί στις δραστικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της σύνδεσης TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της μόνης οδού αγωγού μέσω της οποίας δεν έχουν διακοπεί οι προμήθειες φέτος. Η Ρωσία παρέχει ακόμη και στην Ουγγαρία πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, επιπλέον της σύμβασής της, σύμφωνα με Ούγγρους αξιωματούχους.

Η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τη ρωσική διακοπή, και με τους χώρους αποθήκευσης σχεδόν 82% γεμάτους έχει απόθεμα ασφαλείας για τουλάχιστον ένα μέρος του χειμώνα. Οι χώροι αποθήκευσης στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής στη Γερμανία έχουν πλέον γεμίσει κατά 86%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Αλλά ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 95%, θα υπήρχε αρκετή ζήτηση μόνο για 2 1/2 μήνες εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν ως απάντηση στα νέα του Nord Stream.

«Δεδομένης της στενότητας της παροχής φυσικού αερίου, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου για μη βασικές βιομηχανίες ή ακόμη και " κυλιόμενα αέρια" αυτόν τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους. Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα υψηλά που σημειώθηκαν τον Αύγουστο μετά την κίνηση της Ρωσίας.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας παραμένουν σταθερές, δείχνουν τα στοιχεία. Οι ροές έχουν περιοριστεί από τον Μάιο, όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα από τα δύο σημεία διέλευσης. Με τον Nord Stream κλειστό, θα υπάρξει ανανεωμένη εστίαση στις ροές μέσω της Ουκρανίας. Οι νορβηγικές ροές φυσικού αερίου περιορίζονται επίσης λόγω των εποχιακών εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ