ΕΚΤ: Έρχεται αύξηση 75 μονάδων βάσης μέχρι τον Οκτώβριο

Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έρθει τον Σεπτέμβριο, δείχνει η τιμολόγηση . Ορισμένοι αξιωματούχοι θέλουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης τριών τετάρτων μονάδων

ΕΚΤ:  Έρχεται αύξηση 75 μονάδων βάσης μέχρι τον Οκτώβριο

Οι επενδυτές  αντιμετωπίζουν την προοπτική ακόμη μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξάνεται η πίεση στους αξιωματούχους να εντείνουν την εκστρατεία καταπολέμησης του πληθωρισμού ρεκόρ στην Ευρώπη.

Οι χρηματαγορές τιμολογήθηκαν σε 125 μονάδες βάσης σύσφιξης έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με παράγωγα επιτοκίων που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδρίασης της ΕΚΤ. Αυτό συνεπάγεται αύξηση μισής μονάδας και αύξηση τριών τετάρτων μονάδων στις επόμενες δύο αποφάσεις πολιτικής της. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θεωρείται από τις αγορές ότι θα φτάσει το 2,25% το επόμενο έτος, το υψηλότερο από το 2008.

Μια αύξηση τριών τριμήνων της ΕΚΤ έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, αφού οι traders τιμολογούν τις 125 μονάδες βάσης της σύσφιξης.

Η ανατιμολόγηση δείχνει πώς οι επενδυτές είναι όλο και πιο πρόθυμοι να τιμολογήσουν σε αυξήσεις μεγέθους jumbo στις αρχές του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Μια αυξανόμενη μειοψηφία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ακολουθήσουν την επιθετική στάση της Federal Reserve και να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ εγκατέλειψε ήδη την καθοδήγηση ότι θα αυξήσει μόνο κατά ένα τέταρτο τον Ιούλιο, αντί να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα.

Το τελευταίο σκέλος υψηλότερων τιμών ήρθε αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ εοιταχύνθηκαν σε ένα άλλο υψηλό όλων των εποχών. Ο Joachim Nagel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προέτρεψε σε «ισχυρή» αντίδραση στα στοιχεία της Τετάρτης κατά τη συνεδρίαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής την επόμενη εβδομάδα. Οι χρηματαγορές τιμολογούν επί του παρόντος περίπου 67 μονάδες βάσης σύσφιξης σε αυτή την απόφαση πολιτικής, υποδηλώνοντας ότι μια αύξηση τριών τριμήνων θεωρείται πιο πιθανή από ότι όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ