Στα χνάρια της FED η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η αύξηση των επιτοκίων δεν πρέπει να σταματήσει με την πρώτη ένδειξη χαλάρωσης του πληθωρισμού.

Στα χνάρια της FED η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ίσαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενεργήσουν δυναμικά για να επαναφέρουν υπό έλεγχο τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό και προειδοποίησε να μην υποχωρήσουν με την πρώτη ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να χαλαρώσουν.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό γίνονται ανυπόστατες, απειλώντας να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα, δήλωσε κατά τη διάρκεια πάνελ στο συμπόσιο Jackson Hole της Federal Reserve το Σάββατο.

Δεδομένου ότι η οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες, πιο επίμονες και συχνότερες διαταραχές στο μέλλον, καθώς η μακροπρόθεσμη οικονομική πραγματικότητα γυρίζει, η νομισματική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία της σταθερότητας των τιμών, αφήνοντας στη δημοσιονομική πολιτική τη θέση να δημιουργήσει τα θεμέλια για ανθεκτική ανάπτυξη.

"Τόσο η πιθανότητα όσο και το κόστος του τρέχοντος υψηλού πληθωρισμού να εδραιωθεί στις προσδοκίες είναι άβολα υψηλά", δήλωσε η Σνάμπελ. «Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν δυναμικά. Πρέπει να κλίνουν με αποφασιστικότητα ενάντια στον κίνδυνο οι άνθρωποι να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των νομισμάτων μας».

Πρόσθεσε ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει επίσης να σταματήσουν με την πρώτη ένδειξη μιας πιθανής στροφής στις πληθωριστικές πιέσεις, όπως η χαλάρωση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αντίθετα, πρέπει να δείξουν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να επαναφέρουν γρήγορα τον πληθωρισμό στον στόχο».

Τα σχόλια τροφοδοτούν μια αρχική συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ σχετικά με την καταλληλότερη στρατηγική για την ανάκτηση του ελέγχου ενός ποσοστού πληθωρισμού που πλησιάζει το 10%. Το Διοικητικό Συμβούλιο αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αξιωματούχοι όπως οι Αυστριακοί Robert Holzmann και Klaas Knot από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο μετακίνησης τριών τετάρτων μονάδων.

Η Σνάμπελ δεν εξέφρασε προτίμηση για το μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Francois Villeroy de Galhau, υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ίδιου πάνελ ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ για να αποφύγουν να εξαναγκαστούν σε «άσκοπα βάναυσες» κινήσεις επιτοκίων αργότερα. Οι συνεχείς αυξήσεις θα είναι απαραίτητες τουλάχιστον έως ότου το κόστος δανεισμού φτάσει σε επίπεδο στο οποίο ούτε τονώνουν ούτε περιορίζουν την οικονομία, κάτι που μπορεί να συμβεί "πριν από το τέλος του έτους, μετά από ένα ακόμη σημαντικό βήμα τον Σεπτέμβριο".

Η Σνάμπελ υποστήριξε ότι πολλά συνηγορούν υπέρ της αποφασιστικής δράσης των κεντρικών τραπεζών, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύουν χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερη ανεργία, επειδή αυτή η προσέγγιση «ισχυρού ελέγχου» μειώνει τον κίνδυνο «πολύ κακών οικονομικών αποτελεσμάτων στο μέλλον».

Μπορεί να χρειαστεί αλλαγή παραδείγματος για να διατηρηθούν οι οικονομίες ευημερούσες στο μέλλον, σύμφωνα με τον Agustin Carstens, ο οποίος ηγείται της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδείχθηκαν μια «αγενής αφύπνιση» για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες υπέθεταν για πολύ καιρό ότι η προσφορά προσαρμόζεται αυτόματα και ομαλά στις μεταβολές της ζήτησης, δήλωσε την Παρασκευή στην ίδια εκδήλωση.

Η Σνάμπελ επανέλαβε τις παρατηρήσεις της, ότι οι νομισματικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αφήνοντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να καλλιεργήσουν την καινοτομία και την ανθεκτικότητα και να προωθήσουν τις απαραίτητες θεσμικές, τεχνολογικές και οικολογικές μεταβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ