Τζερόμ Παόυελ: Η ιστορία προειδοποιεί για «πρόωρη χαλάρωση» της πολιτικής της Fed

Ο πρόεδρος της Fed λέει ότι το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου εξαρτάται από τα δεδομένα. Λέει ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για «κάποιο χρονικό διάστημα»

Τζερόμ Παόυελ: Η ιστορία προειδοποιεί για «πρόωρη χαλάρωση» της πολιτικής της Fed

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επεσήμανε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να τα αφήσει αυξημένα για λίγο για να εξαλείψει τον πληθωρισμό και αντέκρουσε κάθε ιδέα ότι η Fed θα αντιστρέψει σύντομα την πορεία.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής στάσης πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πάουελ στην ομιλία του στο ετήσιο φόρουμ πολιτικής της Kansas City Fed, στο Jackson Hole, του Ουαϊόμινγκ. «Τα ιστορικά δεδομένα προειδοποιούν έντονα κατά της πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής», επεσήμανε ο επικεφαλής της Fed.

Είπε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% είναι η «κυρίαρχη εστίαση της κεντρικής τράπεζας αυτή τη στιγμή» παρόλο που οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αισθανθούν οικονομικό πόνο. Επανέλαβε ότι μια άλλη «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση του επιτοκίου δανεισμού αναφοράς θα μπορούσε να είναι κατάλληλη στη συνάντηση της Fed, τον επόμενο μήνα, αν και δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.

«Η απόφασή μας στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές», είπε.

Οι επενδυτές αντέδρασαν στην ομιλία επεκτείνοντας την άνοδο των αποδόσεων του Δημοσίου μικρότερης ημερομηνίας. Το 2ετές ομόλογο ενισχύθηκε έως και 3,44% ενώ η καμπύλη αποδόσεων 2 έως 10 ετών συνέχισε την επιπέδωσή της. Οι μετοχές ήταν ελαφρώς χαμηλότερες.

Πριν από την ομιλία του Πάουελ, οι επενδυτές είδαν τις πιθανότητες αύξησης μισής μονάδας ή άλλων τριών τετάρτων στη συγκέντρωση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου ως περίπου ίσες. Παρέμειναν σε αυτή την περιοχή μετά την ομιλία του, αλλά το ποσό των μειώσεων στα επιτόκια της Fed που τιμολογήθηκαν για το 2023 υποχώρησε για λίγο.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα πάρει κάποιο χρόνο και απαιτεί τη δυναμική χρήση των εργαλείων μας για να φέρουμε τη ζήτηση και την προσφορά σε καλύτερη ισορροπία», δήλωσε ο Πάουελ.

Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα απαιτήσει μια «παρατεταμένη» περίοδο ανάπτυξης κάτω από την τάση και μια ασθενέστερη αγορά εργασίας, δήλωσε ο Πάουελ. «Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι ηπιότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα φέρουν επίσης κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε.

Τα σχόλια του Πάουελ στο ετήσιο Συμπόσιο της Fed, το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο, έρχονται καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια. Οι αξιωματούχοι άργησαν να εντοπίσουν τον κίνδυνο και τώρα κινούνται επιθετικά για να εμποδίσουν τις τιμές να επιταχυνθούν περαιτέρω. Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τους και επεσήμαναν ότι το ίδιο θα μπορούσε να τεθεί ξανά στο τραπέζι όταν συγκεντρωθούν τον επόμενο μήνα.

«Ενώ οι χαμηλότερες ενδείξεις πληθωρισμού για τον Ιούλιο είναι ευπρόσδεκτες, η βελτίωση ενός μήνα υπολείπεται κατά πολύ αυτού που θα πρέπει να δει η επιτροπή προτού είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω», είπε ο επικεφαλής της Fed στο ακροατήριο, που συγκεντρώθηκε αυτοπροσώπως μετά από δύο χρόνια διεξαγωγής του συνεδρίου ουσιαστικά λόγω της πανδημίας.

«Μετακινούμε την κατεύθυνση της πολιτικής μας σκόπιμα σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%».

Ο Πάουελ είπε ότι η αγορά εργασίας είναι «σαφώς εκτός ισορροπίας» με τη ζήτηση για εργαζόμενους να υπερβαίνει «σημαντικά» την προσφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ