UBS: Αναθεωρεί ανοδικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 5,7% για το 2022

UBS: Αναθεωρεί ανοδικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 5,7% για το 2022

Εξαιτίας της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό.

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,7% φέτος προβλέπει η ελβετική τράπεζα UBS, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη πρόβλεψή της 4% καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ και η ελληνική οικονομία δείχνει αντιστάσεις στην κρίση.

Παράλληλα, σημειώνει τους κινδύνους από μία σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και ενδεχόμενη νέα διαταραχή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου. Για το 2023, η UBS προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% έναντι 4,7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανοδική αναθεώρηση

Ειδικότερα, η σημαντική ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης της UBS για το 2022 στηρίζεται, πέραν της αναμενόμενης αύξησης των τουριστικών εσόδων, στις ενδείξεις για ισχυρή ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο του έτους, στην αύξηση των επιχειρηματικών δανείων για επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε 2,3% σε τριμηνιαία και 7% σε ετήσια βάση (τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου).

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού μετριάζονται

Η UBS σημειώνει ότι η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος θα ξεπεράσει το 9% σε μέσα επίπεδα το 2022, επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά των νοικοκυριών καθώς οι μισθοί αποκλείεται να αυξηθούν στο επίπεδο του πληθωρισμού.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η επίπτωση μετριάζεται από την ευρεία κρατική επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα φθάσει τα 6 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ ο πρωθυπουργός πιθανόν θα ανακοινώσει περαιτέρω στήριξη στη ΔΕΘ, με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να εκτιμάται πιθανόν στο 1% του ΑΕΠ.

Επίσης, σημειώνει ότι σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ.

Η UBS αναφέρει ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντιστοιχούσαν στο 9% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασής του από άλλες πηγές καθώς μάλιστα η χώρα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ