Σε ξέφρενους ρυθμούς η τιμή του φυσικού αερίου

Φόβοι εφοδιαμού και προγραμματισμένες εργασίες σπρώχνουν το ράλι των τιμών

Σε ξέφρενους ρυθμούς η τιμή του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη επέκτειναν τα κέρδη καθώς επέστρεψαν οι φόβοι για παρατεταμένη διακοπή των προμηθειών μέσω ενός μεγάλου αγωγού, θέτοντας σε κίνδυνο μια ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 13%, αφού έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή. Ο βασικός αγωγός Nord Stream, θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι η σύνδεση δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως είχε προγραμματιστεί μετά τις εργασίες. Η Ευρώπη βρίσκεται στα άκρα όσον αφορά τις αποστολές μέσω της σύνδεσης εδώ και εβδομάδες, με τις προμήθειες να ξαναρχίζουν μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα την τελευταία φορά που έκλεισε για έργα.

Ξεχωριστά, η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο».

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου του στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Το έθνος αξιολογεί την ανάγκη παράτασης της ζωής των πυρηνικών σταθμών, ένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Την Παρασκευή, η Gazprom δήλωσε ότι απαιτούνται εργασίες στη μόνη λειτουργική τουρμπίνα που μπορεί να αντλήσει αέριο στη σύνδεση. Ο αγωγός λειτουργεί με χωρητικότητα μόλις 20% εδώ και εβδομάδες και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι περιορισμοί έχουν πολιτικά κίνητρα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε στα 275,97 ευρώ τη μεγαβατώρα στις 8:16 π.μ. στο Άμστερνταμ. Αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα την Παρασκευή, η μεγαλύτερη σε διάρκεια φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ