Τουρκία: Μείωση επιτοκίων σοκ

Η κεντρική τράπεζα μειώνει τον δείκτη αναφοράς. Οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν καμία αλλαγή, αλλά ο Ερντογάν υποσχέθηκε μειώσεις επιτοκίων

Τουρκία: Μείωση επιτοκίων σοκ

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μια μείωση σοκ στα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών και η λίρα διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλό ρεκόρ. Το νόμισμα αποδυναμώθηκε απότομα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή, Σαχάπ Καβτσίογλου, μείωσε τον δείκτη αναφοράς της στο 13% την Πέμπτη, αφού τον διατήρησε στο 14% από τον Δεκέμβριο. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περίμεναν καμία αλλαγή. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε περίπου 1% έναντι του δολαρίου πριν μειώσει τις απώλειες.

Η MPC επεσήμανε ότι ανταποκρίνεται μόνο σε μια πιθανή επιβράδυνση της μεταποίησης και δεν ξεκινά έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, λέγοντας ότι «το επικαιροποιημένο επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής είναι επαρκές σύμφωνα με τις τρέχουσες προοπτικές.»

«Είναι σημαντικό οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική στη βιομηχανική παραγωγή και η θετική τάση στην απασχόληση σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και κλιμακούμενου γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε η MPC.

Η ξαφνική επανέναρξη της νομισματικής τόνωσης λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να τηρήσουν την υπόσχεση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. Η απόφαση ακολουθεί τρεις εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τη φετινή πρόβλεψη για τον πληθωρισμό υψηλότερα κατά σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενισχυμένη από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, η οικονομία των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε με ρυθμό ρεκόρ όταν βγήκε από την πανδημία και συνέχισε να επεκτείνεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ομάδα των G20. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί τώρα για «κάποια απώλεια δυναμικής στην οικονομική δραστηριότητα» στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ