H κρίση του νερού χτυπά τις ντομάτες

Οι ντομάτες συμπιέζονται. Τοματοπολτός, κέτσαπ και σάλτσα για μακαρόνια υπό απειλή. Η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1200 χρόνια

H κρίση του νερού χτυπά τις ντομάτες

Η Καλιφόρνια ηγείται παγκοσμίως στην παραγωγή ντομάτας επεξεργασίας, την ποικιλία που κονσερβοποιείται και χρησιμοποιείται σε εμπορικές κουζίνες για να φτιάξει μερικά από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα. Το πρόβλημα είναι ότι η χειρότερη ξηρασία εδώ και 1.200 χρόνια αναγκάζει τους αγρότες να παλέψουν με μια κρίση νερού που υπονομεύει τη σοδειά, απειλώντας να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές από τη σάλσα στη σάλτσα σπαγγέτι.

Η έλλειψη νερού συρρικνώνει την παραγωγή σε μια περιοχή υπεύθυνη για το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων με βάση την τομάτα. Τα κέρδη στη σάλτσα ντομάτας και την κέτσαπ ξεπερνούν την αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων των ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών, με την ξηρασία και τις υψηλότερες γεωργικές εισροές να ευθύνονται. Με τις προβλέψεις της Καλιφόρνιας για την κλιματική αλλαγή να κάνουν λόγο για θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, οι προοπτικές για τους αγρότες είναι αβέβαιες.

Οι περιορισμοί της Καλιφόρνιας που περιορίζουν τη χρήση των υπόγειων υδάτων και το αυξανόμενο κόστος για εργασία, καύσιμα και λιπάσματα έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στους παραγωγούς. Κοστίζει στον καλλιεργητή και τον επεξεργαστή με έδρα την κομητεία Φρέσνο περίπου 4,800 δολάρια το στρέμμα για να καλλιεργήσει και να συγκομίσει μια καλλιέργεια ντομάτας αυτές τις μέρες σε σύγκριση με 2,800 δολάρια πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον Rick Blankenship, αντιπρόεδρο γεωργικών επιχειρήσεων. Οι περισσότερες αυξήσεις ήταν τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επίτευξη υψηλότερης αξίας για τις καλλιέργειες από το χωράφι είναι συνήθως ένα κίνητρο για τους αγρότες, ωστόσο το διαπραγματευτικό ποσοστό της φετινής σεζόν των 105 $ ανά τόνο για τις ντομάτες, ένα υψηλό όλων των εποχών, μπορεί να μην είναι αρκετό για να ξεπεράσει τις προκλήσεις της βιομηχανίας.

Τα δεινά του νερού έχουν οδηγήσει σε μετατόπιση των καλλιεργειών καθώς οι καλλιεργητές προσπαθούν να μετρήσουν ποιο εμπόρευμα θα φέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Και τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα συρρικνώσουν την προσφορά μεταποιημένων τοματών σε βασικές περιοχές τις επόμενες δεκαετίες, με τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Κίνα να αναμένεται να μειωθούν κατά 6% έως το 2050, σύμφωνα με ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Food. Οι αυξανόμενοι περιορισμοί θερμότητας και νερού μπορεί να καταστήσουν ιδιαίτερα δύσκολο για την Καλιφόρνια και την Ιταλία να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, ανέφερε η έκθεση του Ιουνίου.

Η καλλιέργεια της Καλιφόρνια ήταν κάτω από την πρόσφατη κορυφή παραγωγής των 14.4 εκατομμυρίων τόνων το 2015 τα τελευταία έξι χρόνια και το 2022 διαμορφώνεται για να συνεχίσει την τάση, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η βιομηχανία αναμένει ότι η φετινή συγκομιδή θα πέσει κάτω από την εκτίμηση του USDA για 11,7 εκατομμύρια τόνους.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα με βάση την ντομάτα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές των τιμών. Ωστόσο, είναι ένα πρόσθετο κόστος για τους καταναλωτές. Η τιμή της σάλτσας ντομάτας τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 10 Ιουλίου είναι αυξημένη κατά 17% από ένα χρόνο πριν, ενώ η κέτσαπ είναι 23% υψηλότερη, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IRI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ