Ασία: Πληθωρισμός ΗΠΑ, Disney, Κίνα

Ασία: Πληθωρισμός ΗΠΑ, Disney, Κίνα

Ο χαμηλότερος από τις προβλέψεις. πληθωρισμός στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι η Κίνα τερματίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, η  Disney που  αυξάνει την τιμή της υπηρεσίας ροής της, είναι αναμεσα στα θέματα συζήτησης που δίνουν το σφυγμό στις αγορές της Ασίας. 

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβρανδύθηκε τον Ιούλιο περισσότερο από το αναμενόμενο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, γεγονός που μπορεί να αφαιρέσει κάποια πίεση από την Federal Reserve να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 8,5% από ένα χρόνο νωρίτερα. Η μείωση της βενζίνης αντιστάθμισε τις αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων και των καταλυμάτων. Δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι η χαλάρωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό δεν αλλάζει την πορεία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προς ακόμη υψηλότερα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ στην Κίνα ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών πιθανότατα θα ξεπεράσει το 3% σε μερικούς μήνες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά δεσμεύτηκε να προστατεύσει την οικονομία.

Οι μετοχές στην Ασία είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το χθεσινό ράλι της Wall Street που πυροδοτήθηκε από τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν τουλάχιστον 1% για την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Τα συμβόλαια μετοχών των ΗΠΑ παρουσίασαν διακυμάνσεις αφού ο S&P 500 έφτασε σε υψηλό τριών μηνών και ο Nasdaq 100 σκαρφάλωσε σε περισσότερο από 20% πάνω από το χαμηλό του Ιουνίου. Η αισιοδοξία είδε το δολάριο να υποχωρεί περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις του Δημοσίου μειώθηκαν.

Ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν γύρω από την Ταϊβάν ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι έληξαν, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις τακτικές περιπολίες κοντά στο νησί. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός «ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα καθήκοντα», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Η δήλωση ήρθε καθώς το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν του Πεκίνου δημοσίευσε μια λευκή βίβλο κατηγορώντας τους ηγέτες της Ταϊβάν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πολέμου αρνούμενοι να δεχτούν ότι και οι δύο πλευρές ανήκουν σε μία Κίνα.

Η Disney αυξάνει την τιμή της ναυαρχίδας της υπηρεσίας ροής Disney+ κατά 38% στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις της που χάνουν χρήματα. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει μια έκδοση που υποστηρίζεται από διαφημίσεις της ναυαρχίδας της υπηρεσίας ροής. Οι αυξήσεις των τιμών, τα κέρδη των συνδρομητών, η εταιρεία πρόσθεσε 14,4 εκατομμύρια νέους συνδρομητές Disney+ το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 9,8 εκατομμύρια και μια ισχυρή απόδοση από τα θεματικά πάρκα της μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή του κλίματος των επενδυτών που έστειλε τις μετοχές κάτω από 27% φέτος.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πτήσεις από το Χόνγκ Κόνκ αυξήθηκαν κατά 290% τις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι μειώνει την καραντίνα στα ξενοδοχεία σε τρεις ημέρες. Οι κάτοικοι που ήθελαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα Covid στον κόσμο επέλεξαν την Μπανγκόκ και την Οσάκα ως κορυφαίους προορισμούς τους, δήλωσε η Expedia. Καθώς οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ ερμήνευσαν την περικοπή ως μια κίνηση προς την επιστροφή στην κανονική ζωή, τα πράγματα στην ηπειρωτική Κίνα δεν φαίνονται τόσο θετικά. Μια κορυφαία εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος προειδοποίησε τους αξιωματούχους να αποφύγουν να γίνουν «χαλαροί» και «κουρασμένοι από τον πόλεμο» όσον αφορά την καταπολέμηση της Covid-19, καθώς περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί επιβάλλουν περιορισμούς με στόχο την εξάλειψη όλων των στοιχείων του ιού.

Οι αγορές βρήκαν πολλά για να γιορτάσουν μετά τη δημοσίευση του πληθωρισμού του Ιουλίου στις ΗΠΑ, περισσότερο από ότι ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες για έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών. Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν της αισιοδοξίας για όσους είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και ότι ο κύκλος σύσφιξης της Federal Reserve θα κάνει σύντομα το ίδιο. Ο Nasdaq 100 ανταποκρίθηκε ακόμη και στον ορισμό της bull market με άνοδο άνω του 20% από το ναδίρ του Ιουνίου.

Η βασική δυσκολία για τους επενδυτές καθώς αποφασίζουν εάν η παλίρροια έχει γυρίσει είναι ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σχεδόν ανεξάρτητα από το πώς το μετράτε, και έτσι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve βγήκαν λίγο μετά την δημοσιοποίηση του και επανέλαβαν ότι απέχουν πολύ από την κορυφή διακοπής της πορείας αύξησης των επικτοκίων. Ακόμη και με μια υποχώρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, η καμπύλη αποδόσεων των Treasuries παραμένει βαθιά ανεστραμμένη. Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο ότι αυτό το ράλι των μετοχών θα μπορούσε να χαλαρώσει γρήγορα, εκτός εάν προκύψουν ενδείξεις ότι η Fed μπορεί να επιτύχει μια ομαλή προσγείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ