Ευρώπη σφυγμός των αγορών: Θέρμανση το χειμώνα, Βρετανική οικονομία, μισθοί ΗΠΑ , κρίση Ταϊβάν

Ευρώπη σφυγμός των αγορών: Θέρμανση το χειμώνα, Βρετανική οικονομία, μισθοί ΗΠΑ , κρίση Ταϊβάν

Η προσπάθεια της Ευρώπης να παραμείνει ζεστή, η κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα στοιχεία μισθοδοσίας στις ΗΠΑ και η κρίση στα στενά της Ταϊβάν καθορίσουν τη συζήτηση με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορτών. 

Καθώς απογαλακτίζεται από τα ρωσικά καύσιμα και αγωνίζεται για να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και άνθρακα, η προσπάθεια της Ευρώπης να παραμείνει ζεστή αυτόν τον χειμώνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τρία έθνη στην άλλη πλευρά του κόσμου: την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Οι ασιατικές χώρες, μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου και θαλάσσιου άνθρακα στον κόσμο, μοιράζονται με την Ευρώπη μια περίοδο αιχμής της ζήτησης θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για τους μετεωρολόγους να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για τα χειμερινά καιρικά μοτίβα, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη για απότομες πτώσεις στις θερμοκρασίες στα τρία έθνη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πιο έντονη διαμάχη για τα φορτία.

Η πρώτη υποψήφια για την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζ Τράς, διπλασίασε το οικονομικό της πρόγραμμα και δήλωσε ότι η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη λίγες μόνο ώρες αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας έσβησε κάθε ελπίδα για έναν πολιτικό μήνα του μέλιτος για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Οι προβλέψεις της BOE που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη βλέπουν μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση με το Ηνωμένο Βασίλειο εβδομάδες μακριά από την είσοδο σε ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Η Τράς, το χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικό» αλλά δήλωσε στο Sky News ότι η μείωση των φόρων θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί. Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικές σχετικά με τις προοπτικές για την οικονομία με τις εταιρείες προσλήψεων να αναφέρουν την βραδύτερη αύξηση των προσλήψεων σε 17 μήνες.

Θα κρατήσουν οι εργοδότες τους εργαζόμενους καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται ή θα ρίξουν το προσωπικό που αγωνίστηκαν τόσο απεγνωσμένα να προσλάβουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Αυτό είναι ένα από τα κορυφαία ερωτήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ. Εάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να αντισταθούν στην απόλυση εργαζομένων ενόψει της μείωσης των πωλήσεων στην κλίμακα που είχαν σε προηγούμενες υφέσεις, η χώρα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρακάμψει μια βαθιά ύφεση. Σε εθνικό επίπεδο, η ζήτηση εργασίας παραμένει ισχυρή, ένα ανθεκτικό σημείο σε μια οικονομία που χάνει τον ατμό της της καθώς ο πληθωρισμός 40 ετών κατατρώει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες αργότερα σήμερα θα παράσχουν την τελευταία ματιά στην κατάσταση των θέσεων εργασίας και θα μπορούσαν να μπερδέψουν τις αγορές εάν αλλάξουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές για νομισματική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Κίνα πιθανότατα εκτόξευσε πυραύλους πάνω από την Ταϊβάν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων στρατιωτικών γυμνασίων της γύρω από το νησί εδώ και δεκαετίες, καθώς το Πεκίνο διαμαρτυρήθηκε για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι. Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό κατά τη διάρκεια ασκήσεων την Πέμπτη πιστεύεται ότι πέταξαν πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν, ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, προσφέροντας την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση. Αυτοί οι τέσσερις ήταν μεταξύ των πέντε κινεζικών πυραύλων που προσγειώθηκαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, ανέφερε το υπουργείο. Οι εκτοξεύσεις ήταν μέρος ενός καταιγισμού κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την Ταϊβάν που ήταν άνευ προηγουμένου τόσο στην κλίμακα όσο και στην εγγύτητά της με το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για κέρδη, καθώς οι ασιατικές μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ ωθούν υφηλότερα. Εκτός από τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ, τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν βιομηχανική παραγωγή για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE Huw Pill μιλά στην ενημέρωση του εθνικού οργανισμού για την έκθεση νομισματικής πολιτικής. Η Allianz, η LSE και η Deutsche Post είναι μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται στο κατάστρωμα για κέρδη. Ξεκινά και η Πρέμιερ Λιγκ, με την Κρίσταλ Πάλας να αντιμετωπίζει την Άρσεναλ.

Ο διάσημος επενδυτής "Big Short" Michael Burry μπορεί να προειδοποιεί για την επιστροφή της "ανοησίας" στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά με ένα μέτρο φαίνεται να χαλαρώνει αργά όλο το χρόνο. Δεν είναι αμέσως σαφές σε τι αναφερόταν ο θρυλικός διαχειριστής hedge fund - Christian Bale στην ταινία - αλλά μια σταθερή εικασία θα ήταν κερδοσκοπικός αφρός στο χρηματιστήριο. Ένας δείκτης αυτού - ο κινητός μέσος όρος 10 ημερών των ανοδικών δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ - βρίσκεται σε σαφή πτωτική τάση από τον Ιανουάριο. Ένα ισοδύναμο μέτρο για τα πτωτικά βάζει για λίγο επισκιάζοντας τις εκκλήσεις τον Ιούνιο. Φυσικά η ανοησία δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς από τις μετοχές - ή άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Απλά δείτε το πρόσφατο ράλι 32,000% στην εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών AMTD Digital με έδρα το Χονγκ Κονγκ που της έδωσε μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς από την Bank of America και την Goldman Sachs. Αλλά φαίνεται να έχει γίνει περισσότερο ένα μεμονωμένο γεγονός ή δύο σε μετοχές παρά ένα ευρύ θέμα που καταναλώνει την αγορά. Ένα καλάθι αγαπημένων των μικροεπενδυτών που παρακολουθούνται από τις Nomura και Wolfe υστερεί στον Nasdaq κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες στην τρέχουσα ανάκαμψη από τα μέσα Ιουνίου και υποχωρεί περίπου 27% φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ