Ο σφυγμός των αγορών στην Ασία: Η Κίνα βγάζει καπνούς

Ο σφυγμός των αγορών στην Ασία: Η Κίνα βγάζει καπνούς

Η Κίνα ανακοινώνει στρατιωτικές κινήσεις μετά την προσγείωση της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η τέταρτη δόση της Pfizer προστατεύει από την όμικρον. Το τέλος μιας εποχής πλησιάζει για την Alibaba και την Tencent. 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι βρίσκεται στην Ταϊβάν από χθές το βράδυ και έγινε η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικός που επισκέφθηκε την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια. Αυτό ώθησε την Κίνα να καταδικάσει την επίσκεψη και να ανακοινώσει πυραυλικές δοκιμές και στρατιωτικές ασκήσεις, που περιβάλλουν το νησί προχωρώντας σε μερικές από τις πιο προκλητικές ενέργειές της εδώ και δεκαετίες. Η Πελόσι σχεδιάζει να πραγματοποιήσε και κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, όπου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλέιψουν την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν αντιμετώπισε κυβερνοεπιθέσεις πριν από την άφιξη της Πελόσι, με το προεδρικό γραφείο να λέει ότι υπέστη ένα μπαράζ 20 λεπτών τις πρώτες βραδινές ώρες που ήταν 200 φορές χειρότερο από το συνηθισμένο.

Για σχεδόν μια δεκαετία, Alibaba και Tencent ενσάρκωναν το οικονομικό θαύμα της Κίνας, διατηρώντας έναν ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης και πλησιάζοντας τις αποτιμήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων με πιτσιλιές επιδρομές σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου.
Αυτή η θεαματική πορεία θα μπορούσε να λήξει επίσημα την Πέμπτη, όταν η δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου που ίδρυσε ο Jack Ma αναμένεται να καταγράψει την πρώτη της πτώση στα τριμηνιαία έσοδα. Η Tencent του συναδέλφου δισεκατομμυριούχου Pony Ma θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά του μέρες αργότερα. Μετά από μια κυβερνητική καταστολή που εξαφάνισε περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τη συνδυασμένη αγοραία αξία τους το 2021, Alibaba και ο μακροχρόνιος αρχι-αντίπαλός της είναι σκιές του πρώην εαυτού τους.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που έλαβαν μια τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσουν Covid, από τους τριπλά εμβολιασμένους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης είναι τα τελευταία που επιβεβαιώνουν τα οφέλη μιας δεύτερης αναμνηστικής δόσης κατά των λοιμώξεων breakthrough που προκαλούνται από την όμικρον. Σε άλλες ειδήσεις για τον κορονοϊό, το Χονγκ Κονγκ αρχικά θα προσφέρει το εμβόλιο Sinovac μόνο για βρέφη και οι κάτοικοι της Ιαπωνίας συρρέουν σε τουριστικά hotspots και αυξάνουν τις κρατήσεις εστιατορίων ακόμη και όταν οι μολύνσεις Covid-19 αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές στην Ασία φάνηκαν έτοιμες για μια πιο σταθερή συνεδρίαση καθώς η ανησυχία για την ένταση ΗΠΑ-Κίνας μειώνεται λίγο, αν και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και το δολάριο λόγω των σκληρών απόψεων τηw FED, μπορεί να διατηρήσουν το κλίμα επιφυλακτικό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν υποτονικά ανοίγματα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Τα συμβόλαια των S&P 500 και Nasdaq 100 παρουσίασαν διακυμάνσεις μετά τη βουτιά των μετοχών της Wall Street την Τρίτη. Τα δημόσια ταμεία διολίσθησαν, ωθώντας την απόδοση του διετούς πίσω πάνω από το 3%. Μια σειρά αξιωματούχων της Fed, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να θέσει υπό έλεγχο τον υψηλό πληθωρισμό, οδηγώντας τους εμπόρους να περικόψουν τα στοιχήματα για τη χαλάρωση της πολιτικής το επόμενο έτος.

Μετά από χρόνια που μόλις έχασε την πρώτη θέση, η εμπορική δραστηριότητα μετοχών της JPMorgan πήρε τελικά τη Νούμερο 1 θέση στη Wall Street. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, τα έσοδα της τράπεζας από την επιχείρηση ξεπέρασαν τόσο την Goldman όσο και τη Morgan Stanley για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τουλάχιστον από το 2006, φθάνοντας σχεδόν τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιο κάτω στην κατάταξη, ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων την Παρασκευή για τη μονάδα μετοχών της BNP Paribas σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει την Barclays αυτό το τρίμηνο.

Η ανάκαμψη του δολαρίου σε σχήμα V έναντι του γιεν εν μία νυκτί οφείλει πολλά σε μια διπλή ώθηση από τη γεωπολιτική και τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι βρέθηκε στην Ταϊβάν και ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να απαντήσει, φαίνεται να εμμένει στο playbook της. Οι έμποροι νομισμάτων Cue αγοράζουν πίσω το δολάριο με βάση τα γεγονότα αφού το πούλησαν έναντι του γιεν με τη φήμη μιας πιθανής αύξησης των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας. Πίσω στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παρέμειναν αρκετά σκληροί για να οδηγήσουν τις αποδόσεις του 10ετούς Treasury να αυξηθούν κατά 18 μονάδες βάσης στο ακόμα σχετικά χαμηλό 2,75%.

Όσο εντυπωσιακή και αν ήταν η ανάκαμψη για το δολάριο-γιεν, το ζεύγος νομισμάτων παραμένει σε μια απότομη πτωτική τάση που είναι πιθανό να διατηρηθεί, όσο οι φόβοι για ύφεση είναι στο προσκήνιο. Οι πρόσφατες κινήσεις στα βασικά προϊόντα στην πραγματικότητα το ενισχύουν αυτό. Μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη του Bloomberg Commodities Spot Index από το χαμηλό πέντε μηνών του Ιουλίου έχασε τη δυναμική αυτή την εβδομάδα και αν σταθεροποιηθεί στο τρέχον εύρος αυτό θα έκανε πολλά για να αμβλύνει περαιτέρω τους φόβους για τον πληθωρισμό. Υπογραμμίζει επίσης εκείνες τις ανησυχίες για την ύφεση που ήταν το κλειδί για την ανάκαμψη του γιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ