Ασία: Ο Σφυγμός των αγορών

Ασία: Ο Σφυγμός των αγορών

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόσι πρόκειται τελικά να επισκεφθεί την Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ σε ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Οι μετοχές σκοντάφτουν μετά το τριήμερο ράλι. Αυτά είναι τα νέα που κυριάρχησαν στις Ασιατικές αγορές. 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι αναμένεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν σήμερα Τρίτη, αψηφώντας τις αρχές της Κίνας που έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες εάν πραγματοποιηθεί το ταξίδι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχέδιά της. Θα ήταν μια κίνηση ορόσημο από έναν Αμερικανό αξιωματούχο που αυξάνει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως έδαφός της. Ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπϊιντεν, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί», ενώ η Κίνα προειδοποίησε και πάλι χθες ότι ο σρατός της θα αναλάβει δράση εάν προχωρήσει η επίσκεψη.

Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάϊντα, Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι. Ο Ζαουαχίρι ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, λίγο αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Είχε κατηγορηθεί από αμερικανούς εισαγγελείς ότι είχε ρόλο στις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τανζανία και την Κένυα.

Οι μετοχές στην Ασία αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και εντεινόμενων ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν υποτονικές εκκινήσεις στην Ιαπωνία και την Αυστραλία και ήταν περισσότερο από 1% χαμηλότερα για το Χονγκ Κονγκ, αφού οι αμερικανικές μετοχές έσπασαν ένα τριήμερο ράλι. Ο S&P 500 έπεσε, αφού σημείωσε τον καλύτερο μήνα του από το 2020. Τα δημόσια ταμεία σκαρφάλωσαν, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς στο 2,57% και το δολάριο υποχώρησε. Το πετρέλαιο βυθίστηκε καθώς τα χαμηλά στοιχεία για τη μεταποίηση σε όλο τον κόσμο τροφοδότησαν ανησυχίες ότι μια οικονομική επιβράδυνση μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για αργό.

Στην Αυστραλία, μία από τις απίθανες καλύτερες επενδύσεις του έτους αποδείχθηκε ότι ήταν ένα νέο Tesla. Τα μοντέλα 3 μηνών με μόνο μερικές εκατοντάδες μίλια στο ρολόι πωλούνται για περίπου 130,000 A $ (91,000 $) ή υψηλότερα - περισσότερο από το ένα τρίτο υψηλότερο από την τιμή ενός νέου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος παράδοσης για ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο είναι τόσο μεγάλος Down Under, έως και εννέα μήνες, που οι αγοραστές χάνουν την υπομονή τους.

Η υπερτροφοδοτούμενη ανάκαμψη στις κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών καθώς η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών covid-19 έχει πιέσει ακόμη και τις μεγαλύτερες και πιο καθιερωμένες εταιρίες στην αεροπορία. Μετά την απόλυση δεκάδων χιλιάδων πιλότων, πληρωμάτων πτήσης, χειριστών αποσκευών και προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κλάδος δεν μπορεί να προσλάβει αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει.

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων αγωνίζεται να συμβαδίσει με τα διασταυρούμενα ρεύματα που διαπερνούν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού για μια γενιά, οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και ένα κύμα γεωπολιτικών κινδύνων είναι μεταξύ των δυναμικών που οδηγούν σε άγριες διακυμάνσεις των αποδόσεων που χρησιμοποιούνται από σχεδόν κάθε άλλη αγορά ως σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις ή και το κόστος δανεισμού.

Τα δημόσια ταμεία αποτελούν το σημείο μηδέν για αυτό το χάος, το οποίο τροφοδοτείται επίσης από μια κλασική περίπτωση του νόμου των ακούσιων συνεπειών. Οι υποδομές που επιβλήθηκαν στις μεγάλες τράπεζες γύρω από το γάντι για να τις προστατεύσουν από την επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 καθιστούν τις αγορές λιγότερο ασφαλείς. Αυτό βοηθά να πυροδοτηθούν τεράστιες διακυμάνσεις στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία του καταφυγίου που δεν υποτίθεται ότι περιστρέφονται έτσι. Θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση πράγματα όπως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για ύφεση από την καμπύλη αποδόσεων και ακόμη και το εκπληκτικό ράλι του τεχνολογικού τομέα του Ιουλίου που όφειλε πολλά στην πτώση των αποδόσεων των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων υπό την ηγεσία των Treasuries.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ