Γερμανία: Σε επίπεδο συναγερμού για το φυσικό αέριο

Γερμανία: Σε επίπεδο συναγερμού για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία προειδοπιεί, ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης, κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν κατάρρευση των αγορών ενέργειας, παραλληλίζοντας με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν ζημίες αναγκάζοντας να καλύψουν όγκους σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, την Πέμπτη μετά την αύξηση του επιπέδου κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού».

«Εάν αυτή η έλλειψη γίνει τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να την αντέξουμε πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, «οπότε ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα» είναι πιθανό.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προοπτική εξαντλήσεως παροχής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Εδώ και μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μειώσει σταδιακά τις προμήθειες σε προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για τον χειμώνα.

Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα θα επανενεργοποιηθούν. Με τον τρέχοντα ρυθμό εισροών φυσικού αερίου, η Γερμανία θα χρειαζόταν 116 ημέρες για να επιτύχει τον στόχο της να καλύψει το 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα χρειαζόταν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να γίνει αυτό, μια εποχή του χρόνου που τα νοικοκυριά συνήθως θα άρχιζαν να καταναλώνουν περισσότερο αέριο για θέρμανση.

Οι γερμανικές εταιρείες έσπευσαν να απαντήσουν. Ο χημικός κολοσσός BASF SE ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται. Η BMW AG, μπορεί νααγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τρίτους αντί να λειτουργεί τις δικές της μονάδες συμπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ