Ο σφυγμός των αγορών

Ο σφυγμός των αγορών

Τα δεινά του ευρώ, οι υποσχέσεις του υποφηφίου για την Προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος στην Μεγάλη Βρετανία και την Πρωθυπουργία, Ρ'ισι Σουνάκ για μείωση των φόρων, η κυριαρχία της JPMorgan στην αγορά χρυσού και πιέσεις που δέχεται η Federal Reserve στις ΗΠΑ, είναι τα θέμτα που κυριαρχούν στη συζήτηση των διεθνών αγορών σήμερα.

Το ευρώ, πουβρέθηκε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, παραμένει μη ελκυστικπο και εγκλωβισμένο υπό αμείλικτη πίεση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία τείνει προς την ύφεση. Το ευρώ μειωμένο περίπου 10% έναντι του δολαρίου φέτος και με τους αναλυτές να λένε ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, έχει γίνει κυρίαρχο όσο αφορά την αύξηση της απαισιοδοξίας για την ευρωζώνη. Μεγάλο μέρος της κατήφειας επικεντρώνεται στη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Αλλά για ορισμένους επενδυτές, οι δυσκολίες του ευρώ είναι ένα όφελος. Οι συναλλαγές μεταφοράς που χρηματοδοτούνται από το ευρώ προσφέρουν καταφύγιο στους εμπόρους αναδυόμενων αγορών, αποδίδοντας κέρδη έως και 29% φέτος ανάλογα με την επιλογή του νομίσματος υψηλότερης απόδοσης, σύμφωνα με στοιχεία.

Ο Ρίσι Σουνάκ, ένας εκ των δυο υποψηφίων στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκε να μειώσει τους προσωπικούς φόρους κατά 20% μέσα σε επτά χρόνια σε μια κίνηση που περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη μείωση του φόρου εισοδήματος εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο Σουνάκ είπε ότι θα μειώσει τον βασικό συντελεστή από 20 πένες στη λίρα σε 16 πένες, που ισοδυναμεί με μείωση φόρου 20%. Η ανακοίνωση έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή στην κούρσα για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον. Τη Δευτέρα, τα 175.000 μέλη της βάσης των Συντηρητικών λαμβάνουν τα ταχυδρομικά τους ψηφοδέλτια για να εκλέξουν τον Σουνάκ ή τη Λιζ Τράς ως την επόμενη αρχηγό και πρωθυπουργό του κόμματος. Και οι δύο ανυπομονούν να εξασφαλίσουν υποστήριξη πριν ξεκινήσουν σοβαρά οι καλοκαιρινές διακοπές, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η δίκη του πρώην επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων της JPMOrgan, έχει δημοδιοποιήσει πρωτοφανείς πληροφορίες, για το γραφείο συναλλαγών που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Ο Μάϊκλ Νόγουακ, ο οποίος κινούσςε τις συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων στην JPMorgan για πάνω από μια δεκαετία, δικάζεται στο Σικάγο μαζί με τους συναδέλφους του Γκρέγκ Σμίθ και Τφέφρι Ρούφο, για συνωμοσία και χειραγώγηση των αγορών χρυσού και αργύρου. Η επιχείρηση είναι ένας συνεπής χρηματοδότης για την JPMorgan, τον μεγαλύτερο παίκτη μεταξύ μιας μικρής ομάδας «τραπεζών ράβδων χρυσού» που κυριαρχούν στις αγορές πολύτιμων μετάλλων. Τα εσωτερικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν από τους εισαγγελείς παρείχαν μια ματιά στο πόσο κυρίαρχο ρόλο έχει διαδραματίσει η τράπεζα: το 40% όλων των συναλλαγών στην αγορά χρυσού το 2010 εκκαθαρίστηκαν από την JPMorgan.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, Νήκ Κασκάρι, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να κάνει ότι είναι απαράιτητο για να μειώσει τη ζήτηση προκειμένου να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για πληθωρισμό 2%, έναν στόχο που παραμένει αρκετά μακριά. Ο πληθωρισμός που συνέχισε να υπερβαίνει τις προσδοκίες της Fed είναι «πολύ ανησυχητικός», δήλωσε ο Κασκάρι. Οι ταχύτερες αυξήσεις του κόστους ζωής γίνονται όλο και πιο ευρείες και δεν περιορίζονται σε λίγες μόνο κατηγορίες και αυτό εξηγεί γιατί η Fed «ενεργεί με τόσο επιθετικό τρόπο για να θέσει τον π[ληθωρισμό υπό έλεγχο και να τον επαναφέρει», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της FED.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών είναι χαμηλότερα μαζί με τα συμβόλαια των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι θα μπορουσε να μπεί φρένο στην πρόσφατη ανάκαμψη των παγκόσμιων μετοχών. Τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν PMI μεταποίησης από τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο μέτωπο των κερδών, η HSBC απέδωσε καλύτερα από τα εκτιμώμενα κέρδη, δεσμευόμενη να αποκαταστήσει την καταβολή τριμηνιαίων μερισμάτων το επόμενο έτος, καθώς επιδιώκει να αποτρέψει μια έκκληση του μεγαλύτερου μετόχου της για διάσπαση. Η Heineken ανέφερε καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις μπύρας, καθώς οι υψηλότερες τιμές δεν έκαναν πολλά για να εμποδίσουν τους πελάτες να πίνουν.

τέλος ένα ερώτημα που κυριαρχεί στις αγορές είναιεάν έχει τελειώσει μια από τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές κινήσεις του έτους; Το κάποτε πολιορκημένο γιεν βρίσκεται σε κινητικότητα με τις συνεδριάσεις τόσο της Τράπεζας της Ιαπωνίας όσο και της Federal Reserve να είναι εκτός δρόμου και να μειώνονται οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ προκαλώντας τα hedge funds να καλύψουν πτωτικά στοιχήματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι θέσεις δικαιωμάτων προαίρεσης στο ιαπωνικό νόμισμα έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. Το δολάριο-γιεν έχει πλέον πέσει πάνω από 4% από το υψηλό στα μέσα Ιουλίου και έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών την Παρασκευή, ένα βασικό επίπεδο στήριξης που παρακολουθούν οι traders. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια πτώση στο 130, βάζοντας κλήσεις ότι το ζευγάρι ήταν προορισμένο να χτυπήσει 140 σταθερά. Οι προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική Fed οδήγησαν σε ράλι στα Treasuries, μειώνοντας το χάσμα αποδόσεων που είχε ανοίξει μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ που βοήθησε να ωθήσει το γιεν σε χαμηλό 24 ετών. Αυτό έχει αποδυναμώσει το επιχείρημα πίσω από τις στρατηγικές πώλησης του γιεν και έχει χαλαρώσει την πίεση στην BOJ, η οποία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για χαμηλά επιτόκια την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το γιεν δεν έχει βγει ακόμα από την πίεση με ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να θέσουν τέλος στις μειώσεις με την πορεία των επιτοκίων να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ