Κομισιόν: Σημαντική πτώση στον δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Κομισιόν: Σημαντική πτώση στον δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Βουτιά στον κατασκευαστικό κλάδο - Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στο λιανεμπόριο

Σημαντική πτώση σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε από τις 104,1 μονάδες τον Ιούνιο στις 101,1 μονάδες, λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου από το 2000.

Στην Ευρωζώνη, ο ESI μειώθηκε κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 22 ετών και διαμορφώθηκε στις 99 μονάδες από 103,5 τον Ιούνιο.

Βουτιά στον κατασκευαστικό κλάδο

Το κλίμα φαίνεται ότι επιδεινώθηκε στην Ελλάδα κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου η εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -34,7 μονάδες από -14,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Μικρότερη επιδείνωση σημειώθηκε στον τομέα της βιομηχανίας (στις -0,1 από 0,2 μονάδες), των υπηρεσιών (15,2 από 16,9 μονάδες) καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-55,3 από -52,5 μονάδες).

Αντίθετα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο λιανεμπόριο (3 μονάδες έναντι -1,1 μονάδων).

Στην ΕΕ, η μείωση του ESI τον Ιούλιο οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανίας, τις υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και την καταναλωτικής εμπιστοσύνη, ενώ η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκε λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ