Αιολική Ενέργεια: Με αργούς ρυθμούς οι νέες επενδύσεις - Ποιες οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις

Αιολική Ενέργεια: Με αργούς ρυθμούς οι νέες επενδύσεις - Ποιες οι συνέπειες από τις καθυστερήσεις

Περί τις 28 ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 83,1 MW συνδέθηκαν στο δίκτυο της χώρας το Α’ εξάμηνο 2022.

Στο τέλος Ιουνίου 2022 η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα ανερχόταν στα 4.534 MW, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Παρόλο που το διάστημα 2018 με 2021 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.426MW, ωστόσο εξαιτίας των καθυστερήσεων από τη γραφειοκρατία, μόλις τα 312MW, δηλαδή το 22%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του Ιουνίου 2022.

«Εάν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμούς της ΡΑΕ την τελευταία τετραετία, είχαν ολοκληρωθεί, η αιολική ισχύς θα ήταν σήμερα μεγαλύτερη κατά 25%. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη εξάρτηση της οικονομίας μας από τις εισαγωγές καυσίμων και περισσότερη φθηνή ενέργεια» δήλωσε ο πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος,

Οι συνέπειες

Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η μεσοσταθμική τιμή των αιολικών που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι μικρότερη από 58€/MWh και η συνολική τους ισχύ 1.115MW. Τα έργα αυτά, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν μια ακόμα ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές που μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση των ορυκτών καυσίμων.

Αρκεί να σημειωθεί, ότι κατά το τέλος Ιουνίου 2022 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 650 MW νέων αιολικών πάρκων, η πλειοψηφία των οποίων ωστόσο, αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αποδίδει την επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τα δύο τελευταία εξάμηνα, στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις, καθώς και στους αυξημένους χρόνους κατασκευής των έργων.

Η γεωγραφική κατανομή

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1861 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (12%).

H γεωγραφική κατανομή της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα φαίνεται ανά Περιφέρεια στον ακόλουθο χάρτη.

Οι επενδυτές

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,5%)

ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,6%)

η ENEL Green Power με 368 MW (8,1%)

η Iberdrola Rokas με 304 MW (6,7%) και

η Total Eren με 250 MW (5,5%)

Ακολουθούν η EDF, η Motor Oil Renewable Energy (MORE), ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ.α.

Έργα και κατασκευαστές

Κατά το Α’ εξάμηνο 2022 ολοκλήρωσαν αιολικά πάρκα και τα συνέδεσαν στο δίκτυο: η Iberdrola Rokas (33,6MW) η Elica του ομίλου Κοπελούζου (20,7MW) η Cubico (12ΜW) και άλλοι με μικρότερες επενδύσεις.

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής:

Η Vestas έχει προμηθεύσει το 44,8% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,4%, η Siemens Gamesa με 18,2%, η Nordex με 6,9% και η GE Renewable Energy με 3,4%.

Ειδικά για το Α’ εξάμηνο 2022 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν:

η Vestas κατά 54,2% (45 ΜW), η Enercon κατά 42,2% (35,1 MW) και η Goldwind κατά 3,6% (3MW).

Όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας κυκλοφόρησε από την ΕΛΕΤΑΕΝ εμπλουτισμένη με δύο νέα διαγράμματα: 1) Το πλήθος των ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν κάθε έτος και δεν έχουν απεγκατασταθεί 2) Τη μέση ισχύ των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί ανά έτος

Προσδοκίες διοίκησης

Με αφορμή τη δημοσίευση της Στατιστικής ο κ. Λαδακάκος, δήλωσε: «Το Α’ εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε ο χαμηλός ρυθμός εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων που έχει παρατηρηθεί από το Β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η δυσμενής αυτή εικόνα θα αντιστραφεί και θα επανέλθουμε σε ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι τα νέα αιολικά πάρκα προσφέρουν ακόμα πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές. Για να συμβεί αυτό η Πολιτεία πρέπει να δράσει τώρα: να μειώσει τη γραφειοκρατία και να συμβάλλει θετικά στη διασφάλιση της υλοποίησης των νέων επενδύσεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ