Σπυράκη προς Τίμερμανς:Πλαφόν στη χονδρική φυσικού αερίου και αλλαγή μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτ

 Σπυράκη προς Τίμερμανς:Πλαφόν στη χονδρική φυσικού αερίου και αλλαγή μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτ

«Ας μη δώσουμε άλλο χρόνο στον Πούτιν, στους κερδοσκόπους και στους λαϊκιστές»

Την ανάγκη να αλλάξει άμεσα το μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρισμού και να αποσυνδεθεί από το φυσικό αέριο που είναι το ακριβότερο ορυκτό καύσιμο στον κόσμο, προκειμένου να μειωθεί η τιμή του, υποστήριξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τη διασφάλιση του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, ενώπιον του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τιμερμανς.
Η κ. Σπυράκη εκτίμησε ότι «έγινε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό βήμα για την επάρκεια σε φυσικό αέριο με την πλατφόρμα για τις εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, τη θεσμοθέτηση της πληρότητας στο 80% την 1η Νοεμβρίου του 2022 και την αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους».
Η ενεργειακή κρίση οδήγησε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επεξεργάζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης που περιλαμβάνουν από την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ορυκτών καυσίμων, μέχρι τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει το σενάριο ολικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να δράσει άμεσα και να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής του φυσικού αερίου, στο ΤΤF, όπως πρότεινε μήνες τώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε η κ. Σπυράκη καθώς όπως είπε, « κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει τα νοικοκυριά, δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και υπονομεύει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών. Ας μη δώσουμε άλλο χρόνο στον Πούτιν, στους κερδοσκόπους και στους λαϊκιστές» κατέληξε η ευρωβουλευτής.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,
Εκτελεστικέ αντιπρόεδρε Τίμερμανσς,
Αγαπητοί συνάδερφοι,

Η πλατφόρμα για τις εθελοντικές κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη, η θεσμοθέτηση της πληρότητας στο 80% την 1ηΝοεμβρίου του 2022 και η αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους μας δίνουν σήμερα τη δυνατότητα να μιλήσουμε για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό βήμα ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ωστόσο, οι τιμές δεν υποχωρούν αισθητά.
Η Κομισιόν έχει ήδη λάβει εντολή να μελετήσει την αλλαγή του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού και τη δυνατότητα της αποσύνδεσης του από το φυσικό αέριο. Όπως είμαι σίγουρη ότι πιστεύετε αγαπητέ εκτελεστικέ αντιπρόεδρε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τιμολογούμε το ηλεκτρικό ρεύμα με βάση το ακριβότερο ορυκτό καύσιμο στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να δράσει άμεσα και να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής του φυσικού αερίου, στο ΤΤF, όπως πρότεινε μήνες τώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κάθε μέρα που περνάει αγαπητοί συνάδερφοι, αγαπητέ εκτελεστικέ αντιπρόεδρε επιβαρύνει τα νοικοκυριά, δυσκολεύει τη ζωή των πολιτών και υπονομεύει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών. Ας μη δώσουμε άλλο χρόνο στον Πούτιν, στους κερδοσκόπους και στους λαϊκιστές.
Σας ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ