Ιταλία: Στο 6,7% ο πληθωρισμός τον Μάιο - Το υψηλότερο ποσοστό από το 1990

Ιταλία: Στο 6,7% ο πληθωρισμός τον Μάιο - Το υψηλότερο ποσοστό από το 1990

Τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση, σε μηνιαία βάση, ήταν 0,8%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ιταλία από το 1990 μέχρι σήμερα.

Τα τρόφιμα, τα είδη για την προσωπική φροντίδα και την καθαριότητα του σπιτιού παρουσιάζουν αύξηση 6,7% σε ετήσια βάση. Είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 36 χρόνια.

Σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η συνολική άνοδος των τιμών, το 2022, προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7%.

Η Ιταλία ξεκίνησε το 2022 προετοιμασμένη για ένα έτος έντονης ανάπτυξης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υποστηριζόμενη από τη σίγουρη ηγεσία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και την εισροή κονδυλίων από την ΕΕ.

Η όποια δυναμική αναπτύχθηκε το 2021 ανακόιπηκε από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες πλήττουν τα ιταλικά νοικοκυριά και τις εύθραυστες μικρές επιχειρήσεις.

Τόσο η οικονομική ύφεση, όσο και οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Ιούλιο αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την ακεραιότητα των μακροπρόθεσμων οικονομικών της Ιταλίας. Με τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία Χρέους/ΑΕΠ μετά την Ελλάδα και το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, η θέση της Ιταλίας είναι επισφαλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ