Στ.Πέτσας: Αυξάνονται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι προς την αυτοδιοίκηση

   Στ.Πέτσας: Αυξάνονται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι προς την αυτοδιοίκηση

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «θα στηρίξουμε με πρόσθετα κονδύλια τους δήμους, δηλαδή με έκτακτη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους με κάποιες προϋποθέσεις ενεργειακής εξοικονόμησης»

Στην αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων που δίνονται στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε ειδική συνεδρία, στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης, που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, «κατά την περίοδο της κρίσης, από το 2010 και μετά, μειώθηκαν οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι και από περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, έφθασαν μέχρι και 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτή η μεγάλη μείωση άρχισε να αναστρέφεται από πέρσι».

Όπως εξήγησε, «από πέρυσι οι ΚΑΠ ξεπέρασαν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ πέρυσι, αντί για 12 μηνιαίες κατανομές των κεντρικών αυτοτελών πόρων, φθάσαμε τις 14, δηλαδή δώσαμε για τους δήμους 214 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ότι περίμενε κανείς στην αρχή της χρονιάς, χάρις στην εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού».

«Αυτή η πορεία», όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, «θα συνεχίσει να βελτιώνεται, γιατί φέτος αυξάνεται κατά 6,6% το κονδύλι των ΚΑΠ για τους δήμους και για τις περιφέρειες, ενώ ήδη δώσαμε μία έκτακτη ΚΑΠ στην αρχή της χρονιάς για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, δηλαδή άλλα 114 εκατομμύρια ευρώ φέτος για τους δήμους και οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τις περιφέρειες».

Στην συνέχεια ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «θα στηρίξουμε με πρόσθετα κονδύλια τους δήμους, δηλαδή με έκτακτη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους με κάποιες προϋποθέσεις ενεργειακής εξοικονόμησης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , «στηρίζουμε για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την δυσκολία και αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου με μόνιμη αύξηση των ΚΑΠ.Δηλαδή υπολογίζουμε 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ πάνω από όσο θα είναι το φετινό ύψος, σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο Οικονομικών και την ΚΕΔΕ, για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε οριστικά αυτό τον κύκλο πτώσης των ΚΑΠ».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «οι πρόσθετοι πόροι είναι δεδομένοι και θα συνεχίσουν την αυξητική πορεία και τα επόμενα χρόνια».

Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε και σε έργα, λέγοντας ότι «επενδύουμε στην οδοποιία, με έμφαση την οδική ασφάλεια» και εξήγησε: «Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας και μέσω του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης' επενδύουμε σημαντικούς πόρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ