Επέκταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Επέκταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

 

 

Περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων, θα επιστραφούν μετά από αίτησής τους.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη διόρθωση των τετραγωνικών απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Με άλλη διάταξη καθορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, εις μνήμην των θυμάτων της εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το 1914 «η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού».

Επίσης, καταργείται η δυνατότητα πρότασης - εισήγησης των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ